Nå er to litauiske menn på 25 og 31 år dømt til fire og et halvt års fengsel for grov menneskehandel.

Barna, som var i alderen 15-17 år, «har blitt kynisk utnyttet til å utføre vinningskriminalitet for dem», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Saken ble avdekket da en 15 år gammel jente ble tatt for butikktyveri i Bergen. Retten kaller det en tilfeldighet at saken ble rullet opp.

BT traff ett av barna i Litauen i fjor.

— Han som kjørte oss rundt fikk oss til å stjele fra 8-9-tiden om morgenen til 16-17-tiden om ettermiddagen. Han valgte ut butikkene og hva vi skulle stjele. Barbersaker, kosmetikk, klær, parfyme. Jeg prøvde å unngå å stjele så mye, gjemme meg bort, men da fikk vi høre det. Stjal vi for lite ble det bråk. Da bannet han, truet oss og ropte: «Det er ikke nok!», forklarte jenten.

Hun fortalte om andre, mindreårige jenter som først ble tvunget til å stjele, og som deretter ble utnyttet til å selge sex.

— Jeg slapp unna med bare stjeling, sa hun.

Barna ble utstyrt med spesielle vesker som ble fylt med tyvgods uten at alarmen ble utløst. Barna følte seg tvunget til å stjele, ifølge dommen. De kunne ikke norsk, kjente ikke til det norske hjelpeapparatet, og var redde for å bli etterlatt i et fremmed land.

De fire barna har forklart at de måtte stjele mat for å overleve, og at de måtte vaske seg på bensinstasjoner. Alle kommer fra alkoholiserte og oppløste hjem i byen Taurage i Litauen.

Da saken ble rullet opp av Exit-gruppen i Hordaland politidistrikt, ble barna tatt hånd om av det norske barnevernet. De har forklart at de frykter represalier fra de tiltalte.

— Dette er en banebrytende dom. For første gang i Norge er personer domfelt for menneskehandel for å ha utnyttet mindreårige barn i vinningskriminalitet, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

De to mennene ble dømt til inndragning av totalt 600.000 kroner, og må betale erstaning til barna på til sammen 240.000 kroner.

— Rådet mitt må være å ikke stole på noen som vil ha deg til utlandet for å tjene penger. Det jeg forteller er ikke fantasi. Dette er noe som faktisk skjer i dag, sa jenten til BT i fjor.

MENNESKEHANDLER: Denne 25-åringen er nå dømt av Bergen tingrett.