— Jeg var ikke ute etter sex. Ikke hadde jeg hatt penger til det, og dessuten var jeg på vei hjem, sa den pensjonerte hordalandsmannen til BT tidligere i år.

Han nektet å betale forelegget på 13.000 kroner. Dermed kom saken for retten. Nå er mannen dømt til å betale 15.600 kroner i bot. Dette er den første dommen etter at forbudet mot sex-kjøp ble innført 1. januar 2009.

— Mennesker som kjøper sex er med å skape det markedet som gjør det lønnsomt å utnytte unge kvinner og menn i prostitusjonsvirksomhet, kommenterer politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Han jobber som jurist i spesialgruppen «Exit», som blant annet driver med oppfølging av sex-kjøpsforbudet, og var aktor i rettssaken.

Tatt på gaten

Mannen ble tatt av politiet en sen lørdagsnatt i desember i fjor. Da hadde sivile spanere fulgt etter ham og en afrikansk kvinne fra Strandgaten til Strømgaten. Politiet slo til da mannen kom ut av leiligheten.

Til retten forklarte mannen at han hadde tilbudt kvinnen 200 kroner for å ha sex med ham, men at dette bare var på spøk. Han visste at det var for lite penger, og at sex-handelen derfor ikke ville bli noe av.

Politiet hadde en annen versjon: Da han ble tatt, skal mannen ha innrømmet at han hadde avtalt å betale kvinnen 1000 kroner for sex. Da de kom frem til leiligheten viste det seg at han bare hadde 500 kroner. Dermed ble ikke handelen noe av.

Det var denne versjonen retten festet lit til.

— Greit med andres døtre?

  • Menneskehandel og hallikvirksomhet er ikke alene et politiansvar - det største ansvaret må samfunnet selv ta. Samfunnet skaper markedet, og samfunnets innbyggere er brukerne, sier politiadvokat Christoffersen.

Han mener sex-kundene bør stille seg et spørsmål før de gjør noe dumt:

— Ville jeg at min datter skulle jobbe som prostituert på Strandkaien i Bergen? Om svaret på det er nei, er det da greit at noen andres døtre gjør det?

Den mannlige pensjonisten ble også dømt til å betale saksomkostninger. På grunn av hans økonomi ble beløpet begrenset til 1500 kroner. Mannen har ikke vedtatt dommen, som kan ankes innen 18. juni.