Nå er den unge kvinnen dømt til seks måneders fengsel, hvorav én måned er ubetinget.

Bergen tingrett legger vekt på den store belastningen hun har påført mannen hun anklaget.

Vanskelig å beskytte seg

«I straffskjerpende retning tillegges det også vekt at anklagen gjaldt beskyldninger om voldtekt. Dette er en anklage som det etter sin art kan være vanskelig å beskytte seg mot. Det er også stigmatiserende for den som rammes. Det vises til at fornærmede ble pågrepet av uniformert politi på sin bopel og brakt til politiarresten,» heter det i dommen.

Retten angriper henne også for å ha gjort det vanskeligere å få reelle voldtektsmenn dømt.

«Falske anklager om voldtekt kan også bidra til å svekke troverdigheten til andre fornærmede i voldtektssaker. Typisk i disse sakene er at troverdigheten til det fornærmede forklarer vil være et sentralt vurderingstema i retten,» skriver retten.

— Voldtatt på Fotballpuben

Det var natt til fredag 1. mai 2009 at den nå 19 år gamle kvinnen tok kontakt med en politimann utenfor Fotballpuben, og forklarte at hun akkurat hadde blitt voldtatt av eks-kjæresten.

Hun kom med anklager om at han hadde dratt henne inn på handikaptoalettet, slått henne og tvunget henne til samleie.

Dagen etter ble eks-kjæresten pågrepet og siktet for voldtekt.

  • Jeg var på vei ned til togstasjonen i Vaksdal da uniformerte politifolk plutselig brøytet seg frem og spurte etter navnet mitt, har 23-åringen tidligere sagt til BT.

Ydmykende

Han fant det svært ydmykende å bli pågrepet midt på lyse dagen, like ved 1. mai toget.

  • Jeg spurte om politiet hadde blitt helt gale da de anklaget meg for at jeg kvelden før hadde vært involvert i en voldtektssak. Jeg hadde jo vært på fest med kameratene mine på Vaksdal hele natten, fortalte 23-åringen.

Han forteller hvordan han ble sendt på glattcelle og senere kjørt til legevakten i Bergen, der det ble tatt prøver av underlivet hans.

Saken mot ham ble raskt henlagt, ettersom han kunne dokumentere at han hadde vært på Vaksdal, 4,5 mil unna Bergen, på samme tidspunkt som voldtekten skulle ha skjedd i Bergen.