32-åringen ble i Bergen tingrett i dag dømt til forvaring i åtte til tolv år.

Mannen er dømt for drapsforsøk på Monica Lien og en politimann som kom til stedet. Han er også dømt for å ha forsøkt å voldta Lien og for å ha tatt en 12-åring som gissel. Men han ble altså frikjent for tiltalen om at han skal ha utsatt sin kvinnelige husvert for frihetsberøvelse.

Dramaet skjedde på Landås i oktober 2000, og saken skapte voldsom debatt om huseiere har krav på å få vite om leietakeren er sikringsdømt.

32-åringen var tiltalt for to drapsforsøk, et voldtektsforsøk, to tilfeller av frihetsberøvelse, drapstrusler samt vold mot offentlig tjenestemann.

Flyktet naken og blødende

Fredag 6. oktober 2000 gikk 32-åringen opp til husverten sin, Monica Lien. Uten forvarsel dro han frem kniven, og prøvde å voldta og drepe henne. Naken og blødende klarte kvinnen å flykte fra hjemmet sitt.

En politimann som kom til, fordi han tilfeldigvis bodde i nærheten, var den neste som 32-åringen forsøkte å stikke ned og drepe.

Deretter tok den desperate mannen en tolvåring som gissel. Gutten var på vei hjem fra fotball-trening da 32-åringen la armen rundt ham, holdt en kniv opp mot ham og førte ham inn i kjellerleiligheten han leide.

I 1 time og 45 minutter holdt han gutten innesperret. På telefon til politiet truet han gjentatte ganger med å drepe tolvåringen. Den dramatiske gisselaksjonen ble avsluttet ved at væpnet politi stormet leiligheten, og overmannet gisseltakeren ved å skyte ham i beinet.