Ulykken skjedde på Riksvei 564 like ved Frekhaug Senter i oktober i fjor. To venninner var i ferd med å sykle over veien da en bil kom kjørende i høy hastighet. Selv om det er 60-sone på strekningen holdt føreren en fart på 114 km/t.

Han så de to jentene på avstand da han kom ut på en rett del av veien, men klarte likevel ikke å bremse opp i tide. Dermed kjørte mannen rett på en av jentene. Hun fikk alvorlige hodeskader i sammenstøtet, og døde på sykehuset to dager senere. Jentens venninne ble lettere skadet. Påkjørselen skjedde på den drepte jentens bursdag.

Den 23 år gamle føreren forklarte i retten at han begynte å bremse opp straks han så de to jentene. I ettertid er bremsesporene målt opp til 65,8 meter. Eksperter fra Statens Vegvesen har slått fast at bilen kunne ha hatt en hastighet på 76 km/t, altså 16 kilometer over fartsgrensen, og likevel klart å stoppe opp for de to syklistene.

Norhordland tingrett slår fast at føreren har opptrådt uforsvarlig og uaktsomt. I dommen heter det også at ulykken ikke skyldes manglende oppmerksomhet i trafikken, men at 24 bevisst valgte å sette til siden normene for forsvarlig kjøreadferd.

I tillegg til genselsstraffen må bilføreren betale tilsammen 250.000 kroner i oppreisingserstatning til den drepte jentens foreldre og til venninnen som ble lettere skadet.

BREMSESPOR: Bilføreren bremste kraftig ned da han fikk øye på de to jentene, men han klarte ikke å stoppe i tide.