En 19 år gammel mann ble i Fjordane tingrett dømt til ett år og to måneders fengsel for uaktsomt bildrap. Dommen ble avsagt mandag, og forkynt i Fjordane Tingrett onsdag. Aktor hadde lagt ned påstand om ett år og fire måneder i fengsel for 19-åringen.

En 15 år gammel jente omkom i ulykken, som skjedde utenfor Stryn i april i fjor. I tillegg til den omkomne og sjåføren var det to andre passasjerer i bilen.

Høy fart

Ifølge vitner skal 19-åringen ha holdt svært høy fart før ulykken. Bilen etterlot seg 99 meter skrensespor i ulykkessvingen, og gikk kast i kast utenfor veien før den ble liggende på taket. Den omkomne ble kastet ut av bilen før den ble liggende stille.

Tingretten har hatt to sakkyndige i saken, og det har vært uenighet om hvor stor fart bilen hadde umiddelbart før ulykken. Den ene sakkyndige mener at bilen har hatt «en sannsynlig hastighet på rundt 130 km/t», mens den andre sakkyndige mener at farten må ha vært «vesentlig høyere».

Selv om de sakkyndige var uenige har retten funnet det bevist utover rimelig tvil at den dømte har kjørt i minst 130 kilometer i timen før ulykken.

Har samarbeidet

Fjordane Tingrett har vurdert det som formildende at mannen har samarbeidet med politiet og vedgått straffeansvaret. Retten har også lagt til grunn at mannen har hatt det vanskelig etter ulykken, og at det er liten fare for gjentakelse.

I tillegg til fengselsstraffen må 19-åringen betale 150.000 kroner i oppreisning til den omkomnes foreldre, og mister retten til å ha førerkort i fire år.

ULYKKESBIL: Bilen stoppet på taket 84 meter fra punktet der den forlot veien.
Leserbilde (MMS)