— Helt utrolig. Jeg har aldri i midt liv brukt et slikt uttrykk. Vi lærdøler har det jo ikke i vokabularet vårt, engang. Det har jeg språkekspert Sylfest Lomheims ord på, sier Aarethun til Bergens Tidende.

Den pikante feiden mellom presidenten i Norges Cykleforbund og lensmann Geir Vidme nådde sitt foreløpig klimaks i Hallingdal tingrett fredag.

Dommen er oppsiktsvekkende. Til tross for at flere vitner hardnakket hevder at sykkelpresidenten ikke tok de famøse ordene i sin munn, fester retten helt og holdent lit til lensmannens versjon.

Munnhuggeri

— Den eneste som i tingretten kunne bekrefte saken, var lensmannen selv. Min og to vitners versjon av saken blir fullstendig oversett. Tilliten til rettsvesenet får seg et alvorlig knekk når du opplever noe slikt, sier en oppbrakt sykkelpresident til Bergens Tidende.

Historien er som følger: 8. juni i fjor sitter Aarethun i en av følgebilene under et rekordforsøk på sykkel mellom Oslo og Bergen. Lensmannen i Hallingdal er varslet om at følget hindrer trafikken. Han griper resolutt inn, og stanser rekordjegerne. Det oppstår en opphetet diskusjon. Og det er nå presidenten i Norges Cykleforbund angivelig smeller til og kaller lensmannen for «et jævla rasshøl».

Sykkelpresidenten innrømmer at det kom til kraftig munnhuggeri.

— Vi ble forbannet, fordi lensmannen ikke tok hensyn til at vi hadde en skriftlig tillatelse fra Vegdirektoratet til å gjennomføre rekordforsøket. Du kan godt kalle det et verbalt slagsmål. Men jeg brukte aldri ufine skjellsord, hevder Aarethun.

- Halv seier

Han reagerer like mye på lensmannens opptreden etter tumultene i fjor sommer.

— Jeg ble jo ikke kalt inn til avhør, engang. Det er ganske underlig at lensmenn kan ture frem som de vil.

Tingretten finner det uansett uomtvistelig bevist at den mindre flatterende karakteristikken ble brukt. Aarethun og hans følge får også kritikk for ikke å ha tatt tilstrekkelig hensyn til trafikken på ferden mellom landets to største byer. Lærdølingen slipper imidlertid å betale saksomkostningene, siden han aldri ble avhørt om saken.

— Det er en halv seier. Jeg anker likevel, dersom jeg har råd. Denne dommen bør absolutt ikke bli stående.

Lensmann Geir Vidme nekter å kommentere saken, men vedgår at han ikke har vitner til episoden.

— Jeg leverte inn en anmeldelse på vanlig vis. Deretter har påtalemyndigheten tatt fatt i saken. Mer er det ikke å si, sier han.

Og dersom du skulle lure: Rekordforsøket endte på felgen.

— Syklisten lå 50 minutter foran skjema før han ble stanset. Vi prøvde å komme oss av gårde, men måtte bryte etter noen mil. Det var ikke mer fres igjen i ham, sier Aarethun.