20. februar i 2013: En litauer ble stanset på Svinesund. I det doble taket på hans Skoda Octavia fant tollerne 14,5 kilo amfetamin.

Etterforskningen ledet til at litaueren sammen med to nordmenn stod tiltalt i Bergen tingrett for smugling og mottak av narkotika.

De tre mennene — litaueren, en bergenser og en østfolding - var tiltalt for til sammen å ha smuglet rundt 20 kilo metamfetamin fra Litauen til Norge.

Nå er litaueren og de to nordmennene dømt til henholdsvis åtte, seks og ti og et halvt års ubetinget fengsel.

«Audi» var amfetamin

I rettssaken forklarte litaueren selv at han skulle kjøre bilen til Bergen, hvor han skulle møte en annen mann. To mobiltelefoner ble beslaglagt på grensen til Norge. En av dem inneholdt flere tekstmeldinger til mannen fra Østfold.

Basert på innholdet i en lang rekke SMS-er mellom litaueren og østfoldingen, fant retten det bevist at de to avtalte å smugle inn fem kilo amfetamin og fem kilo metamfetamin.

Litauerens egen forklaring var at han ble lurt, og at han ikke var klar over at det var narkotika i bilen. Samtidig hadde han skrujern som passet til den falske takplaten inne i bilen.

I SMS-ene ble «Audi» og «good Audi» brukt gjentatte ganger. Østfoldingen skal i løpet av etterforskningen ha erkjent at det ikke handlet om biler, men i stedet var dekknavn for amfetamin.

«Retten utelukker at (østfoldingen) og (litaueren) ikke var kjent med at de avtalte innførsel av narkotika til Norge, og at det var snakk om amfetamin eller metamfetamin», står det i dommen.

Politiet parkerte bil

Via litauerens mobiltelefon begynte politiet etter pågripelsen på Svinesund å kommunisere med bergenseren som de mente skulle motta deler av narkotikaen gjemt i taket.

De parkerte en bil tilsvarende litauerens bak et hotell på Bryggen. Politispanerne trakk seg tilbake og ventet i skjul. Til slutt dukket bergenseren opp med en skulderveske.

Han gikk imidlertid vekk fra stedet etter noen minutter, og uten å ha oppsøkt den politiparkerte bilen.

Spanerne valgte likevel å slå til, og pågrep bergenseren. I vesken fant politiet en bagasjevekt og et mindre kontantbeløp. De mener han hadde til hensikt å overta rundt fem kilo amfetamin fra litaueren.

«Innførselen av narkotikaen fremstår som godt forberedt og velorganisert», skriver dommerne. De utelukker at det er flere mottakere enn de to norske.

Truet broren på livet

Østfoldingen, som fra før har 11 dommer på seg, er også dømt for å ha truet sin egen bror på livet. Til sammen fikk han den lengste straffen på ti og et halvt års ubetinget fengsel, som også inkluderer en fellesstraff på nær to års fengsel fra tidligere.

Også bergenserens fengselsstraff på seks år inkluderer fellesstraff fra tidligere, mens litaueren fikk åtte år. Om litaueren skriver dommerne at forholdet kvalifiserer til ti års fengsel, men at «han skal ha fradrag for sin medvirkning til oppklaring av saken».