MARIT HOLM marit.holm@bt.no

Tredjemann ble bare dømt for medvirkning til grov legemsbeskadigelse. Han fikk åtte års fengsel. Jarle Olsen og Tor Helge Flaten fikk i tillegg til fengselsstraffen fem års sikring.

Kaldt og kynisk Dommen ble lest opp ved 12.30-tiden i dag. Bergen byrett slår fast at Jarle Olsen planla og bestilte drapet på sin kamerat, for å berge seg selv ut av en knipe. Tor Helge Flaten foretok den kaldblodige henrettelsen.

I dommen slår retten fast at Øyvind Bjarte Madsen hadde vært i live i dag dersom ikke Olsens hadde tatt initiativ til og planlagt drapet. Både han og Flaten hadde økonomisk motiv. Olsen blir beskrevet som hovedmannen som kaldt og kynisk benyttet seg av andre for å få Madsen drept.

Aktor fikk medhold Dermed har Bergen byrett gitt aktor medhold i at Jarle Olsen hadde et narkotikaopplegg med en person i Oslo, og brukte Øyvind Bjarte Madsen som kurer.

Madsen skulle levere en større pengesum til Oslo-forbindelsen, fra Jarle Olsen. Men Jarle Olsen klarte ikke å skaffe disse pengene — og som mangeårig torpedo visste han godt hva som skjedde med folk som ikke gjorde opp for seg.

En grotesk plan ble lagt: Madsen skulle drepes, slik at det skulle se ut som om gjerningsmannen hadde stukket av med oppgjøret for narkotikahandelen.

Skulle utføre drapet Tor Helge Flaten ble hyret inn for å utføre drapet, mot et ukjent vederlag. Fordi han trengte skyss ut til Madsens bolig, ble tiltalte nummer tre kontaktet. Han hadde bil, og sa seg villig til å bli med mot at narkotikagjelden hans skulle slettes.

Slik ble Øyvind Bjarte Madsen offer for et kaldblodig bestillingsdrap som savner sidestykke.

La ned påstand om 21 år Statsadvokat Gert Johan Kjelby, hadde lagt ned påstand om 21 års fengsel - lovens strengeste straff, for Jarle Olsen, den antatte arkitekten bak henrettelsen. For Tor Helge Flaten, mannen som er dømt for å ha skutt Øyvind Bjarte Madsen, var påstanden på 18 års fengsel. For begge disse krevde statsadvokaten i tillegg fem års sikring.

For tredjemann hadde aktor krevd 15 års fengsel. Alle tre var tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap.

- Ikke fnugg av bevis Forsvarerne til Olsen og Flaten, advokatene Helge Wesenberg og Oscar Ihlebæk, mente at det ikke fantes fnugg av bevis for at deres klienter kunne dømmes for overlagt drap.

Jarle Olsen har hele tiden benektet ethvert kjennskap til drapet, og hevdet at statsadvokaten var «syk» som kunne tro at han hadde bestilt drap på sin kamerat. Tor Helge Flaten har innrømmet at han var til stede da Madsen ble skutt, men hevdet at det var tredjemann som fyrte av skuddet, i sterk amfetaminrus.

Også forsvareren til tredjemann, Kaj Wigum, har krevd at hans klient må frifinnes for overlagt drap. Han mener at han i høyden kunne dømmes for medvirkning til grov legemsbeskadigelse, ettersom han var blitt med ut til åstedet fordi han «bare» trodde Madsen skulle skytes i beina.

Les også: Vil bli anket

fakta/åsanedrapet * 29 år gamle Øyvind Bjarte Madsen ble skutt og drept i sitt hjem i Åsamyrane 283, natt til onsdag 19. april i fjor.

  • Etterforskningen har avdekket et svært voldelig miljø, der tystere tas og vitner er livredde for å fortelle det de vet.
  • "Vet ikke" og "husker ikke" har vært standardfrasen til de mange vitnene som har forklart seg.
DØMT: Jarle Olsen (t.v.) er dømt for å ha tatt livet av Øyvind Bjarte Madsen i påsken i fjor. Han fikk 21 års fengsel. Olsen var ikke til stede i retten da dommen ble lest opp. Det var heller ikke Tor Helge Flaten, som fikk 18 års fengsel. (ARKIVFOTO: KNUT STRAND)