— Vi er rimelig fornøyde med dommen. Det er mange forhold her, men ikke alt som er like alvorlig.

Det sier Carl-Christian Grythe Hoff, forsvareren til Os-mannen i 30-årene som fredag ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel i Nordhordland tingrett.

Dommen omfatter til sammen tolv forhold, som strekker seg ett år tilbake i tid, heriblant to væpnede politiaksjoner.

— Det ser alvorlig ut når politiet bevæpner seg, men vi mener at politiet skjøt spurv med kanoner. Han har aldri vært noen fare for noen, slik vi ser det, sier forsvareren.

Skjøt fra campingvogn

Ettermiddagen den 30. mars i år rykket væpnet politi ut til en campingvogn i Hegglandsdalen i Os kommune, etter melding om at en person hadde blitt truet med skytevåpen.

Mens politiet omringet stedet, skjøt domfelte med en nødbluss-pistol ut av campingvogndøren, og gikk deretter ut og fyrte av et skudd mot bakken. Mannen var ruset, ifølge dommen.

Tidligere er mannen, som kom med en uforbeholden tilståelse i retten, domfelt fjorten ganger.

Et annet av forholdene fant sted knappe to måneder etter den væpnede aksjonen i mars, da mannen igjen utløste en væpnet politiaksjon i Hegglandsdalsvegen. Han avfyrte en røykgranat utenfor huset, og avfyrte et eller flere skudd med en haglelignende gjenstand, heter det i dommen.

Deretter tok han med seg våpenet, med en skarp haglepatron i røret, og bevegde seg mot nabohuset. Senere forklarte han at han ønsket å avlive katter på en human måte.

Skjøt overvåkningskamera

— Det var ikke noe reelt grunnlag for væpnet aksjon, de eneste som hadde noe å frykte var kattene. Men vi ser at det kan ha vært plagsomt for naboene, sier forsvareren.

En måned senere skjøt han også i stykker et overvåkningskamera ved en Rema 1000-butikk i OS, noe han ble idømt å betale erstatning på 4625 kroner for.

I tillegg til fire brudd på våpenloven, omfatter dommen fem narkotikaforhold, ett tilfelle av uforsiktig omgang med våpen, en ordensforstyrrelse og ett skadeverk.

Siden mannen har sonet 178 dager i varetekt, ble han løslatt umiddelbart etter at dommen ble forkynt mandag.

Blir fratatt våpnene

Mannen vil imidlertid begynne soningen av tidligere idømt samfunnstraff, som aldri ble iverksatt.

«Årsaken til at den ikke er iverksatt er ukjent for retten, og skal også være ukjent for aktor og forsvarer. Det er oppgitt at siktede ved flere anledninger skal ha purret på iverksettelsen av straffen», heter det i dommen.

— Dette skulle ha blitt iverksatt med en gang, så det ser vi på som alvorlig. Han ønsket selvfølgelig å komme i gang med dette tidligere, sier forsvareren.

Mannen blir også fratatt våpnene sine.

— Han samtykket til dette, så det var uproblematisk, sier Hoff.