RUNE CHRISTOPHERSENrune.christophersen@bt.no

De to familiene bor på et svært avsidesliggende sted i Vaksdal kommune. Men mellom husene deres er det bare to meter. Det har skapt problemer som i forrige uke endte i rettssalen.

Begge parter mener naboskapet fungerte bra i begynnelsen. Ingen av dem kan forklare retten hvorfor de egentlig krangler. En av dem mener det muligens bunner i en diskusjon om et ødelagt gjerde.

De saksøkte skal ha blitt beskyldt for å være "sosialklienter", "trygdemisbruker", "tykk, feit gris", og "promillekjører". Saksøkeren gikk på sin side til politiet da motparten flere ganger kalte ham pedofil.Det er denne påstanden Nordhordland herredsrett nå har kjent død og maktesløs.Ifølge de saksøkte hender det at naboen kan stå ved gjerdet og "stirre vedvarende på dem, og dette kan skje til alle døgnets tider og vare i timevis eller helt til de går". Ifølge dommen lager naboen av og til også "klovnemaske" når han stirrer.

To ganger skal naboen ha stirret på denne måten mens de saksøktes døtre — fire og seks år gamle - badet nakne utenfor huset.Dermed fikk både naboens far og kone, den lokale bussjåføren og en hytteeier i nærheten, høre at mannen var pedofil. Den samme påstanden ble fremsatt overfor to medlemmer av konfliktrådet i Hordaland, der partene forgjeves prøvde å skvære opp.Retten legger til grunn at beskyldningene er straffbare, og at saksøkeren ikke har provosert frem uttalelsene.Paret ble dømt til å betale 10.000 kroner i oppreisning til mannen, pluss saksomkostningene hans på 70.000 kroner. Pedofili-påstandene er kjent døde og maktesløse.At de domfelte ikke må betale mer av saksomkostninger, skyldes at saksøkeren har brukt kjendisadvokat Per Danielsen.

— Helt unødvendig, mener retten, som mener han like gjerne kunne brukt en advokat fra Bergen.