Den grove voldsepisoden mot den lettere psykisk utviklingshemmede mannen skjedde i Bergen i september 2007.

Offeret og gjerningsmannen hadde vært på byen, og møtte hverandre på vei hjem. Etter hvert oppsto det en verbal krangel mellom dem. Det endte med at den nå dømte 35-åringen slo til offeret i ansiktet, slik at han falt i bakken. På vei opp igjen kom det et nytt angrep fra gjerningsmannen, denne gangen med en vinflaske som traff han i ansiktet.

– Livstruende skader

Offeret falt i bakken, og ble liggende bevisstløs. Undersøkelsene på sykehuset viste at han ble påført brudd i ansiktsskjelettet. Resultatet av kraniebruddet ble varig hjerneskade med påfølgende tale— og lesevansker, svekket hukommelse og søvnkvalitet samt redusert aktivitetsnivå.

35-åringen hevdet han handlet i nødverge, men retten avviste dette.

– Slag med flaske mot hodet er svært farlig, med betydelig skadepotensial. Skadene som fornærmede ble påført var livstruende om han ikke straks ble operert. Fornærmede er påført betydelig og varig skade, står det i dommen.

I tillegg til to års fengsel, må han betale over 350.000 kroner i erstatning til offeret.

– For streng dom

Forsvarer for 35-åringen, Jannicke Keller Fløystad, mener dommen er feil.

– Vi mener dette var en klar nødvergesituasjon. Offeret gikk mot min klient med knyttet hånd., og han hadde selv blitt skadet dersom han ikke hadde foretatt seg noe.

Hun sier dommen blir anket.

– Det er en veldig streng dom. Min klient er svært skuffet, og veldig lei seg for det som skjedde. Det går ikke en dag uten at han tenker på det, sier Keller Fløystad.