— Tiltalte er utvilsomt skyldig etter tiltalen, slo tre fagdommere i Gulating lagmannsrett fast.

Dermed satte de til side frifinnelsen en tannlege, en lærer, en selger, en pensjonist og seks andre legfolk diskuterte seg frem til i desember.

Dermed må saken behandles på nytt i lagmannsretten i februar.

Også da Bergen tingrett behandlet saken i mai i fjor, var det full sprik mellom fagdommer og de to legdommerne.

- Gamle grisen

Natt til 11. juni 2005: Kvinnen, den gang 23 år gammel, er på fest hos huseieren de leier hos. Etter å ha snakket hyggelig med 59-åringen ute i hagen en stund, går hun ned i vaskerommet i kjelleren for å henge opp klær. Plutselig står mannen i døren, har hun forklart.

— Han tok av seg på overkroppen. Deretter kom han mot meg, sa hun i retten.

Ifølge kvinnen presser han henne opp mot vaskemaskinen og beføler henne under bh-en og nedi trusen. Han stikker en finger inn i henne, sier hun.

Etter et basketak skal kvinnen ha greid å komme seg løs og løpt til leiligheten sin. Etter en stund sender hun denne tekstmeldingen til sin samboer som fortsatt deltar på festen: «Gamle grisen forsøkte å voldta meg når jeg var i kjelleren».

Seinere samme natt slår og sparker kvinnens samboer mannen så hardt at han blir innlagt på sykehus. Samboeren ble seinere dømt for vold - i samme tingrettssak der 59-åringen ble frikjent.

- Troverdig forklaring

Juryer gir ingen begrunnelser for sine dommer. Men ut fra hva andre aktører har lagt vekt på - aktor, kvinnens bistandsadvokat, 59-åringens forsvarer, fagdommer og de to legdommerne i tingretten - er dette argumentene for at mannen er eller kan være skyldig:

Kvinnens forklaring overfor politiet og i retten var sammenhengende og troverdig.

Hun sendte en sms fra leiligheten sin til samboeren sin kort tid etter det angivelige voldtektsforsøket.

To dager seinere fant politiet en underskjorte på vaskerommet. Den tilhørte 59-åringen.

59-åringen forlot hagen like etter at kvinnen gikk mot vaskekjelleren.

Det er påfallende at tiltalte hevder at han ikke husker noe mellom samtalen med kvinnen i hagen og at han ble utsatt for vold.

De to er ukjente for hverandre før dette skjedde.

Kvinnen har lidd av posttraumatisk stress i tiden etter: Søvn- og konsentrasjonsproblemer, klassiske symptomer etter voldtekt.

- Hun skrek ikke

Disse argumentene er trukket frem for at han bør frifinnes:

Kvinnen skrek ikke, til tross for at folk var i nærheten og hun truet med å gjøre det. (Hun begrunnet det med at hun ble redd og stivnet helt).

Man kan ikke se bort fra at ordvalget i sms-en var et forsøk på å få oppmerksomhet fra samboeren.

Hun leverte anmeldelsen dagen etter at 59-åringen hadde anmeldt samboeren hennes for vold. Man kan ikke se bort fra at dette var årsaken til anmeldelsen og hennes forklaring til politiet og i retten.

Man kan ikke se bort fra at underskjorten, som ble funnet over to døgn etter den angivelige voldtekten, ble plassert på vaskerommet av andre. Det var kvinnen som viste politiet hvor underskjorten lå.

Bekjente av tiltalte mener han ikke er i stand til slikt, selv i fylla.

Dette er argumenter som er brukt av begge sider:

59-åringen var beruset. Så beruset at han seinere på natten måtte ha hjelp til å komme i seng. Det er derfor tvilsomt om han var i stand til å utføre handlingene. Men: Han kunne gå fra hagen uten hjelp like etter at kvinnen gikk mot kjelleren. Da kunne han utført handlingene også.

Saken skal opp på nytt for Gulating lagmannsrett 19. og 20. februar. Da skal tre fagdommere og fire legdommere behandle saken sammen.