• Jeg vet ikke om vi kan anmelde det engang, sier Rick's-sjef Tom Greni. Privatperson utlover dusør på 10.000 kroner

GatekunstnerenDolk har solgt grafittikunst for minst 20 millioner kroner siden «debuten» forti år siden.

Mangeav verkene hans pryder husvegger og bygninger i Bergen sentrum.

Såogså utenfor puben Finnegans ved DNS, hvor et av hans mest kjente motiver fornoen år siden dukket opp på en sponplate som ble skrudd fast over et av vinduene ved puben.

— Må være stjålet

Nåer hele platen, med verket «Grenade Lovers», sporløst borte.

-Det må være noen som har stjålet bildet, sier daglig leder ved Rick's, TomGreni.

Hanforteller at han senest for et par dager siden betraktet Dolk-verket iforbindelse med en aldri så liten høstrengjøring av veggen.

-Da var platen med kunsten fortsatt intakt over vinduet. Det er jeg helt sikkerpå, sier Greni.

Dainnehaverne for noen år siden bestemte seg for å male fasaden, festet de samtidigen sponplate over et av vinduene. Denne ble også malt.

Vurderer å anmelde

Såskjedde det noe uventet.

-Vi malte hele platen grønn, slik at det skulle gå i ett med resten. Plutseligen dag hadde Dolk vært på ferde. Det har vært der i alle år, sier han.

-Har du tenkt å anmelde tyveriet?

-Jeg vet ikke om vi kan anmelde det, engang. Vi har ikke akkurat betalt forverket, men vi eier jo selve platen. Vi får se. Jeg syns jo det er synd atkunsten er borte, sier Greni.

Deter kun et fåtall mennesker som vet hvem som skjuler seg bak kunstnernavnet«Dolk», som tidligere i år hadde sin første utstilling i hjembyen Bergen.

-Det har blitt skrevet mye om Dolk i det siste. Jeg tror noen har blittoppmerksomme på gatekunsten hans, og benyttet sjansen til å stikke av med helegreien, sier Greni.

Nåvil Greni og kompani ta kontakt med kunstneren for å høre om han kan erstattedet stjålne motivet med noe nytt.

-Vi skal sette inn en ny plate, i hvert fall. Så får vi se om det dukker oppnoe, sier Greni.

Huseier ante ingenting

Det er Bergen Næringsråd som eier Veiten 3, som huser blant andre Finnegans og utestedet Rick's. Administrerende direktør Marit Warncke opplyser at de ikke har noe med forsvinningen å gjøre.

— Dette er bare fryktelig trist. Disse kunstverkene er blitt en del av bybildet vårt, og kunsten hans har fått mye oppmerksomhet. Det er ille at all publisiteten kanskje har bidratt til at verket nå er borte, sier Warncke.

Utlover dusør på 10.000

En av de ansatte i Rick's-systemet og Dolk-fan, Steve Hunter, utlover fredag kveld en dusør på 10.000 kroner til den eller de som bidrar til at «Grenade Lovers» kommer til rette.

— Jeg betaler gladelig av egen lomme for å få det tilbake. Verket betyr mye for Finnegans, og for Bergen. Det har satt byen på kartet. For oss har det nærmest vært noe som bringer lykke, en «good luck's charm», sier Hunter.

For bare noen måneder var han selv i kontakt med gatekunstneren.

— Jeg tilbød meg faktisk å sette en plexiglassplate over verket, for å beskytte det. Da sa han at jeg bare skulle kjøre på, sier Hunter.

Så langt kom han aldri.

— Tyveriet er ikke bare en simpel forbrytelse, det er først og fremst et tap for Bergen. Jeg undrer meg virkelig over hvordan den eller de som gjorde dette, skal klare å omsette verket videre, sier Hunter.

Skulle vernes

Byrådetvedtok nylig å bevilge 50.000 kroner til å verne deler av Dolks gatekunst iBergen, etter forslag fra blant andre Fredric W. Madsen.

Haner en av tre studenter som står bak diskusjonsforumet Kunstveggen.no.

-De siste årene har flere av verkene hans blitt stjålet eller utsatt forhærverk. Noen har nok fått med seg at en verning sto på trappene, og så sittsnitt til å stikke av med kunsten før plexiglasset kom opp, sier Madsen.

Hanmener «Grenade Lovers» er ett av Dolks aller beste gatekunstverk.

-Verket er blitt et landemerke i sentrum, og har et motiv det er ganske lett åtolke. Hvis verket har blitt stjålet, håper vi attyvene får kalde føtter og vil levere det tilbake, for det hørertil på gaten i Bergen og ikke på en privat vegg, sier Madsen.

— Et gateverk dør uansett

Kunstnerenselv er slett ikke sikker på om innramming er riktig medisin for gatekunstenhans.

- Etgateverk dør uansett. Vær, vind, tagging og tyveri er skjebnen til et gateverk,sa Dolk nylig i en e-post til NRK etter at det ble kjent at Bergen kommune vilbeskytte kunsten hans.

I et BT-intervju i forrige måned, sagatekunstneren at han ofte får henvendelser fra private og bedrifter som vil hautsmykket alt fra gutterom til oljeplattformer.

-Jeg tar som regel kun ett eller to utsmykningsoppdrag i året, og da velger jegde mest interessante, sa kunstneren.