MONICA HAUGSTAD

ATLE ANDERSSON

Forsvaret skal ha økt familiefokus, mener Stortinget. Også ektefeller utenfor Forsvaret stiller krav til å ha egne karrierer selv om gubbene (stort sett) beordres rundt om i Norge og ellers på jordkloden.

Dilemma

Et av parene som kan risikere at mannen blir beordret, er Marianne Asserson og Jan Derek Skogen som er maskinmester i 21. MTB skvadron. De har tre barn å ta vare på, de to yngste på 4 og 6 år.

— Barnehagen er et supert tilbud for dem som trenger det, men jeg kunne ikke tenke meg å bruke en slik barnehage. Jeg har barna mine i Granebo barnehage på Fløyen, sier Marianne Asserson.

— Kunne du tenke deg å la barna overnatte i en barnehage?

— Nei, det ville jeg ikke. Men dette er jo en beredskapsbarnehage, og hvis noe skulle skje og jeg ikke hadde noe sted å gjøre av mine barn, tror jeg at jeg ville brukt den i et engangstilfelle.

— Men jeg ville ikke prioritert en jobb så høyt at barna måtte overnatte i en barnehage for at jeg skulle kunne beholde den, sier Marianne. Hun understreker at hun har respekt for dem som må ty til en slik løsning.

Behovsprøving

Det er Marinenettverket som har fått Forsvaret til å starte tilbudet i Bergen. Nettverket består av sivile ektefeller på Vestlandet. De er opptatt av familiepolitiske forhold for pårørende og ansatte i marinen i Bergen.

Barnehagen er langt mer enn en vanlig barnehage, og prosjektleder An Margritt Karlsvik nekter konsekvent å kalle den en barnehage. - Det er «Prosjekt Huset», sier hun.

Som altså huser en barnehage med ordinær åpningstid fra 7 til 17. Etter hvert kommer også nattilbud, men ikke for alle:.

— Nattilbudet skal være behovsprøvd. Vi lager dette for å komme i møte de som er i turnus, for eksempel i helsevesenet, sier Karlsvik, og avviser at barnehagen skal være en parkeringsplass.

Egen kokk

Barnehagen skal ha egen kokk. For å lette trykket på spesielt stressende dager, skal foreldre og barn får tilbud om å spise både frokost og middag i barnehagen.

Den døgnåpne barnehagen åpner i høst, og har plass til 78 barn av forsvarsansatte i bergensområdet. Rundt 60 skal være faste plasser. Resten er beredskapsplasser for foreldre som plutselig blir beordret av gårde.

Etter hvert kan imidlertid «Prosjekt Huset» bli barnevaktsentral som formidler kvalitetssikrete barnevakter.

Andre steder i landet finnes det alt døgnåpne barnehager. Likevel avslører en ringerunde BT har foretatt til noen store arbeidsplasser i Bergens-området at de foreløpig ikke sysler med liknende planer.

«God idé»

Det gjelder blant annet Helse Bergen der mange småbarnsforeldre arbeider til alle døgnets tider.

— Nattåpne barnehager har ikke vært diskutert i min tid som direktør i Helse Bergen. Jeg har inntrykk av at ektefeller der begge jobber i vaktturnus klarer å koordinere dette uten behov for barnepass på kvelds- og nattetid, sier administrerende direktør Anne Kverneland Bogsnes.

Men hun synes ideen er god. - Det kan absolutt være veien å gå i fremtiden. Men foreløpig vet vi lite om behovet hos våre ansatte, sier Kverneland Bogsnes. Helse Bergen har egne barnehager for ansatte ved sykehusene.

Uten nettverk

Administrerende direktør Rigmor Fardal ved støperiet til Rolls-Royce Marine på Hordvikneset har mange skiftarbeidere i arbeidsstokken. Hun tror døgnåpne barnehager vil kunne lette hverdagen for en god del småbarnsforeldre.

— Jeg ser helt klart behovet. Mange jobber på ukurante tider. Ikke alle er så heldig å ha besteforeldre i nærheten. Selv kjenner jeg flere småbarnsforeldre som har flyttet fra byen og tilbake til hjembygden fordi de ikke har familienettverk i byen som kan hjelpe til med barnepass, sier Fardal, som selv er fra Sunndalsøra.

Statoil-toppsjef i Bergen, Margareth Øvrum, sier hun ikke har registrert noe behov eller ønske fra selskapets ansatte på Sandsli om å utvide bedriftsbarnehagens åpningstid.

SKEPTISK: Småbarnsfar Jan Derek Skogen jobber i Sjøforsvaret og kan risikere å bli beordret langt av gårde mens Marianne Asserson holder fortet hjemme. Hun er skeptisk til å benytte nattåpen barnehage. - Jeg ville ikke prioritert en jobb så høyt, sier hun. <br/>Foto: ODDLEIV APNESETH