Beslutningen ble tatt etter at politiet avsluttet etterforskningen av ulykken, som krevde livet til to unge menn. Konklusjonen var at det ikke knytter seg noe straffbart til dødsulykken.

Styrkeprøven Rett Vest går fra Gullbotn til Kjøkkelvik. Åtte fjell, 50 kilometer og 3000 meter stigning. Årets arrangement, den 27. august, blir det 17. i rekken. De siste årene har rundt 100 mennesker stilt til start.

Dødsfelle

Deltakerne på fjorårets Styrkeprøve var på vei ned fra Gullfjellet da ulykken rammet.

Voldsomme nedbørsmengder natten før hadde forvandlet en liten elv til en frådende dødsfelle. Eirik Bratland og Henning Madsen hjalp hverandre med å krysse elven, da en av dem mistet fotfestet og trakk den andre med seg utfor 50 meter høye Markskilsfossen.

Årets tur får ny trase forbi ulykkespunktet, forteller Geo Wilson, en av arrangørene.

— Deltakerne krysser ikke elven like ovenfor fossen. I stedet skjer kryssingen lenger oppe. Den nye løypen er en snarvei i forhold til der den tidligere gikk.

Ved starten på Gullbotn vil deltakerne enda tydeligere enn før bli minnet om at de ikke blindt må følge merkingen, men tenke over hvordan de tar seg frem langs løypen, sier Wilson.

— Hvorfor velger dere å arrangere på nytt?

— Turen er så fin og det er en tur som gir smerte. Vi har fått mange oppfordringer fra tidligere deltakere om å gjenta arrangementet. Vi ønsker ikke stoppe noe som er så flott, sier han.

Arrangementskomiteen har hatt hyppige møter i vinter.

— Det har vært en vond tid, sier Geo Wilson.

Vurderer søksmål

Roald Bratland, far til Eirik, meldte arrangørene til politiet. Han er skuffet over at politiet ennå ikke har informert ham om utfallet av etterforskningen.

Bratland sier til Bergens Tidende at han vurderer å gå til sivilt søksmål mot arrangørene.

— Jeg vil bruke sommermånedene til å vurdere om vi skal gå videre. For meg er det ikke så nøye om vi vinner frem i en rettssak. Jeg ønsker å få fokus på arrangørenes ansvar for å sjekke vær og løype, sier Bratland.

Wilson har møtt Bratland og beklaget det som skjedde.

— Jeg har ikke noe problem med å gjenta mitt unnskyld til ham, selv om det ikke var vår skyld. Ulykken skyldtes de enorme nedbørsmengdene, sier han.

ULYKKESPUNKTET Her ble ofrene tatt av elven. Dagen etter ulykken var det gjort i ett lite sprang å krysse den. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE