— Vi hadde nok med sorgen. Dette er en ekstra belastning for hele familien, sier avdødes sønn, Jarl Giske (44).

Mandag anmeldte han bedrageriet til politiet. Kun få timer senere ble en 32 år gammel mann pågrepet i Bergen. Han har erkjent at han hadde stjålet og brukt 81-åringens bankkort.

Lege krevde kode

Denne historien begynner sent i høst. Da ble den tidligere ordføreren i Ålesund innlagt på Haukeland sykehus med lungebetennelse. Kort tid senere pådrog han seg også en sykehusinfeksjon.

— Far var svært dårlig. Han hadde en kraftig infeksjon i kroppen. Ettersom avdelingen han lå på var stengt i helgene, ble han flyttet rundt på sykehuset. Dette gjorde ham forvirret. Han hadde problemer med å orientere seg.

Søndag 15. desember var Jarl Giske på sykebesøk. Faren fortalte da at en lege hadde vekket ham natten før.

— Han gikk ut fra at det var en lege. Vedkommende hadde sagt at han ville forsikre seg om at far var ved bevissthet. Han ga seg ikke før han hadde fått et bevis ý min fars kortkode.

Giske avskrev først farens historie som et utslag av feberfantasier. Han sjekket for sikkerhets skyld lommeboken hans, og mener at han så bankkortet.

En uke senere, den 21. desember, sovnet Johannes Giske stille inn. Først etter nyttår forsto de pårørende at 81-åringen var blitt svindlet på dødsleiet.

Taxi til Elkjøp

ý Jeg reagerte da jeg fikk kontoutskriften hans i januar. Det var gjort en rekke store og uforklarlige uttak fra minibanken på sykehuset, sier Jarl Giske.

Det viste seg at farens bankkort også var brukt flittig i sykehuskiosken. Korttyven hadde handlet for beløp over 1500 kroner mange ganger daglig, flere dager i strekk.

— Vedkommende hadde også tatt taxi til Elkjøp på Nordås. Her hadde han handlet for over 13.000 kroner.

Det var til og med registrert bevegelser på kontoen etter Johannes Giskes bortgang. Først den 23. desember slukte en minibank kortet. Da hadde banken fått melding om dødsfallet. Totalt var 62.000 kroner stjålet.

— Det gikk gradvis opp for meg. Først ble jeg bare lei meg, så kom sinnet. Jeg opplevde svindelen som simpel og nedrig, sier Giske. Enken etter Johannes Giske måtte ikke bare takle sorgen, men også leve med at ektemannen var blitt svindlet på sykehuset.

— Dette er vanskelig for mor. Hun sier at hun ikke hadde 60.000 kroner å bruke på en kjeltring. Likevel er det så klart tapet av min far som er tyngst for henne, sier Jarl Giske.

Ønsker rutiner

Familien får kanskje aldri vite hva som skjedde på sykehuset den natten Johannes Giskes bankkort ble stjålet. De føler seg imidlertid sikre på at tyven utnyttet 81-åringens sykdom.

— Jeg vet at far ikke ville gitt fra seg koden om han var frisk. Han arbeidet som banksjef før han gikk av med pensjon, og var nøye med oppbevaringen av kortet

— I avhør har gjerningsmannen fortalt at han fant koden på en lapp?

— Det kan ikke være riktig. Far hadde ingen slik lapp. Koden var satt sammen av tall han ikke kunne glemme, sier Jarl Giske. Han og familien uttrykker bekymring for at også andre kan ha vært utsatt for liknende på sykehuset.

— Først tenkte jeg at dette måtte være et engangstilfelle, men da jeg fortalte historien på jobben, viste det seg at far ikke var den eneste. En kollega hadde en slektning som hadde opplevd det samme. Også han var blitt vekket midt på natten og spurt ut om bankkoden sin.

Giske ber nå Haukeland sykehus utarbeide rutiner for varsling av pårørende, for å forhindre at pasienter med nedsatt bevissthet blir frastjålet bankkort og verdisaker.

— For meg er det ikke viktigst at den skyldige blir straffet, men å gjøre andre oppmerksomme på problemet, sier Jarl Giske.

Se intervju med Jarl Giske på TV Hordaland i kveld klokken 17.30 og 18.30

SVINDLET PÅ SYKEHUSET: - Først ble jeg bare lei meg, så kom sinnet. Jeg opplevde svindelen som simpel og nedrig, sier Jarl Giske om tyveriet hans dødssyke far ble utsatt for.