I går bekreftet politiet i Trondheim at enda et dødsfall skyldes metanolholdig rødsprit fra Biltema.

Produsert i Sverige

Styreleder Magne Teigland i Biltema Norge, sier at den metanolholdige rødspriten også er solgt ved varehusene på Vestlandet. Biltema har varehus i Bergen og i Førde.

– Det er et parti på 8712 enliters flasker, som er solgt i stort sett alle varehusene våre, også på Vestlandet, sier Teigland.

Produksjonen av den metanolholdige rødspriten har foregått i Sverige. Svensk politi etterforsker saken, og ifølge politiet er årsaken en svikt i lagerrutiner og forveksling av metanol og etanol (vanlig alkohol) ved et firma i Malmö.

Få har levert tilbake rødsprit

Biltema har tilbakekalt all rødsprit fra markedet og refunderer kjøpesummen til dem som leverer varen tilbake. Hittil er det få som har levert tilbake rødsprit.

– I det hele tatt er det lite som er kommet tilbake i forhold til det som er solgt. Det har nok sammenheng med verdien, det koster 25 kroner for én liter, sier Teigland.

— Håper det er stopp nå

Daglig leder ved Biltema i Bergen, bekrefter at det ikke er de store mengdene som er blitt levert tilbake.

– Det er kommet inn noen flasker. Det er sjelden at noen drikker det heldigvis og vi kjenner ikke til noen tilfeller her. Vi håper at det er stopp nå, sier Olav Abrahamsen.

Teigland oppfordrer alle til å kvitte seg med rødsprit de har kjøpt hos Biltema. Enten ved å levere den inn hos Biltema, eller ved å destruere den. Rødsprit er en miljøgift som ikke bare må helles ut.

– Det som bekymrer meg er at det står flasker i hytter og hus rundt omkring, som folk har brukt og tenkt at den rødspriten jeg har er normal fordi den har de samme egenskapene som rødsprit. Men det er først når rødsprit drikkes at forskjellen merkes dessverre, sier Teigland.

Kan føre til ulykker senere

Han er bekymret for at rødspriten som nå finnes i hjemmene til folk, kan færre til ulykker senere.

– Akkurat nå er det fokus på dette, men om tre-fire år kan det for eksempel være tenåringer som skal teste om det går an å drikke. De farene er vi opptatt av, og vi oppfordrer folk til å sørge for å fjerne rødspriten selv om de ikke har tenkt å drikke den selv, sier Teigland.

Han understreker at rødsprit uansett ikke er ment å drikkes.

Rune Berentsen (arkiv)