Guttegjengen, som består av 15-20 gutter i alderen 15 til 21 år, filmer stuntene sine og legger dem ut på egen hjemmeside på nettet.

— Målet er å få respons fra kamerater på stuntene. Vi må ha noe å gjøre på, sier en 17-åring i gjengen til Bergens Tidende.

— Det er helt dødt i Ølen. Fotball eller musikk er det eneste tilbudet. Vi vil ha et mekkeverksted eller en klubb der vi kan samles, sier kompisen på 16.

En av dem ble bøtelagt etter at masse ungdommer veltet en personbil ned en skråning med vedkommende inni. Forbipasserende trodde det dreide seg om en alvorlig bilulykke og ringte nødnummeret, skriver Haugesunds avis.

Hærverk og råkjøring

Stuntene startet i november i fjor. 17-åringen BT snakket med, forteller at de fikk inspirasjon fra motorfilmer, men avviser at programmet «Jackass» fra MTV har påvirket dem.

— Hva synes foreldrene og omgivelsene deres om aktiviteten?

— De er litt «galne» på oss og liker det ikke, sier han..

— Har noen blitt skadet?

— Det var en som fikk andre grads forbrenning etter at han tente på seg selv i sommer. Han gjør ikke det flere ganger, kommenterer 17-åringen tørt.

En av filmene guttene har tatt opp skal ifølge Haugesunds Avis vise:

  • En gutt som hopper igjennom bakruten på en bil slik at den knuses. Gutten får kuttskader.
  • Råkjøring med folk oppå biltaket og panseret.
  • Knusing av en bil med slegge.
  • En båt kastes utfor en skrent med en ungdom oppi. Båten blir knust.
  • De setter fyr på en busk ikke langt unna en bensinstasjon.
  • En moped blir satt fyr på og mopeder og sykler kastes ut fra hustak.

— Vi prøver å holde oss vekk fra folk når vi gjør de verste stuntene. Bilene og mopedene er våre egne, sier 17-åringen.

- Ikke kommunalt ansvar

Lensmann Bjørn Alvseike i Ølen bekrefter at politiet har fulgt dette ungdomsmiljøet over tid. Han har ikke sett den siste filmen som er lagt ut på nettet og trodde at ungdommene nå hadde trappet ned.

I august gikk kommunen i dialog med ungdommene om etablering av et klubbhus. Ordfører Arne Bergsvåg lover å komme ungdommene i møte. Allerede fredag denne uken skal han på synfaring på et garasjeanlegg.

— Det er klart at kommunen skal være behjelpelig med å legge til rette for et samlingssted der de kan mekke på biler.

Dødsleken og de utagerende stuntene kaller han guttestreker og vågestykker.

— Gutter i den alderen har alltid funnet på valpestreker. Her i Ølen trør de riktignok over noen terskler, men det er ikke et kommunalt ansvar. Ungdommene og foreldrene deres får selv ta ansvar for at de ikke skader seg selv, sier Bergsvåg.

På bedre tanker i Norheimsund

Ved Kulturkontoret i kommunen får Bergens Tidende opplyst at ungdom i Ølen har vanlig fritidstilbud som fotball, håndball, volleyball og paintball, trail og karate. Det finnes også en fritidsklubb for helt unge ungdommer.

Lensmannen i Ølen frykter at oppmerksomhet fra mediene i denne saken vil føre til en oppblomstring av ulovlige og livsfarlige stunt.

— Hvis det viser seg at de ikke slutter med aktiviteter som overskrider det lovlige, vil de bli bøtelagt. De må holde seg vekk fra all aktivitet som kan skade liv, legeme og helbred, legger lensmannen til.

Landbrukskommunen er ikke eneste sted på Vestlandet der ungdom legger videofilmer med bilstunt ut på nettet. Bergens Tidende har tidligere omtalt ungdomsgjengen Shelldickheads i Norheimsund. De filmer farlige forbikjøringer, ulovlig burning og sladding. Filmene kan ses på hjemmesiden deres.

Et samarbeid mellom kommunen, politiet og NAF har imidlertid gitt disse og andre bilinteresserte ungdommer et tilbud gjennom Kvam motorsportsenter. Ifølge lensmannskontoret i Kvam er det nå roligere i Norheimsund.

<b>STUNT 3:</b> Denne gutten hopper av en moped i fart.
PRIVAT VIDEO
<b>STUNT 2:</b> Påtenning av mopeder er et annet «glansnummer» fra gjengen i Ølen.
PRIVAT VIDEO
<b>STUNT 1:</b> En unggutt kledd i treningsbukse og T-skjorte hopper inn gjennom bakvinduet på en bil så glasset knuser. Resultat: Kuttskader i beina.
PRIVAT VIDEO