— Jeg forklarte syvåringen min Jarand, hva som sto på skiltet, sier Gustafsson.

På bildet ser man to turister på samme sted som det tyske paret i 30-årene ble drept av fallende isblokker 10. august.

— Talende motiv

— Da jeg tok bildet, tenkte jeg at det ble et talende motiv. Her forklarer jeg min syv år gamle sønn om livsfaren. Samtidig står det to turister og leker med livet ved breporten. Bildet illustrerer godt manglende respekt for advarsler, sier han.

- Hva sa sønnen din om turistene som brøt sperringene?

— Han reflekterte over det, siden det står en advarsel på skiltet. Han forsto at det ikke var særlig lurt å gå helt inn til breen og lurte på hvorfor de gjorde det, sier han.

Før bildet ble tatt, hadde han og familien hatt en guidet tur på Jostedalsbreen. Etter endt tur gikk de ned for å se på brearmen.

— Det var da jeg tok bildet. Jeg er selv breinstruktør på fritiden og vet at breporten er livsfarlig, sier han.

- Mer informasjon

- Hvorfor tror du folk tar denne risikoen?

— For det første beveger isen seg sakte. Man får ingen helt åpenbare faresignaler før det raser. For det andre skal vi ikke undervurdere gruppepresset. Jo flere som bryter sperringene, jo lettere er det for andre å følge etter, sier han.

Gustafsson tror ikke det vil nytte å gjerde inne de norske breportene.

— Nei. Det vil ødelegge naturopplevelsen. Jeg tror nok det må bedre informasjon til, sier han.

Hastemøte om sikring

I formiddag tok representanter for Luster kommune, politiet og eksperter seg inn til breporten. De vurderer nå å utvide og forsterke sperresonen foran brekanten. Trolig står et isområde på 100 kubikkmeter i fare for å falle ned, melder NRK.