Tormod Valaker

— Noen sier at fotball er en kamp på liv og død. Det er mye viktigere enn det, slo Bill Shankly velkjent fast og trente bikkjen sin opp til å pisse på muren til erkefienden Evertons Goodison Park. Aldri har Liverpool-managerens ord passet bedre enn den søndagen på Stadion i Kiev i tyskokkuperte Ukraina. Kampen endte i dødsleiren Babij Jar, hvor fire av spillerne ble henrettet.

Den grusomme skjebnen på Østfronten inspirerte John Huston til filmen «Victory» i 1981, men han la bakgrunnen til Paris hvor allierte krigsfanger duellerte mot den tyske okkupasjonsmakten i 1943. Med var både Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Paul van Himst og Hallvar Thoresen.

FC Start

Da tyskerne okkuperte Kiev i 1941, fant de fleste Dynamo-spillerne jobb som lastebilsjåfører rundt Brødfabrikk Nr. 1 hvor de etter hvert dannet et bedriftslag, FC Start. Tyskerne inviterte laget til å trene på Stadion og tok initiativ til en, ja, vennskapsmatch mot en tysk troppeenhet.

I Kiev ble det 12. juli 1942 klistret opp en plakat med invitasjon til kamp. Dynamo vant lett, og tyskerne likte det ikke. Til neste kamp stilte de med et sterkere militærlag, som ble feid av banen 0-6. Deres ungarske medsammensvorne fikk prøve seg 19. juli og tapte 5-1. Det hjalp ikke at en tysk offiser befalte dem om ikke å spille så godt - hvis ikke ville de bli skutt. Heller ikke det nyttet. De radmagre førkrigsstjernene fra FC Start kunne ikke tape.

— Til tross for resultatet må man anse at lagenes styrke var noenlunde lik, var trøsten taperne fikk i den lokale naziavisen. De trakk seg såret og seirende tilbake til et nytt tap mot fillete Dynamo-spillere.

Fortsatt var de på frifot og kjørte brød rundt i Kiev. Nå toppet de tyske overmenneskene sitt «uovervinnelige» Luftwaffe-lag og selve militæraristokratiet Flakelf stilte opp. Overmenneskene gjorde klart for teppefall.

Match smerti

Det var en drepende varm høysommerdag. På veien til banen sto de tyske hundeførerne med glefsende schæfere. I garderoben fikk Dynamo oppvartning av dommeren i full SS-uniform til det som skulle bli match smerti , dødskampen, og med selve fotballen som krigens mektigste våpen.

— Jeg er dommeren deres, sa den unge mannen som kom inn i garderoben. Han snakket langsomt og trykket, på herrefolkets vis, på hver stavelse.

— Jeg vet at dere er et veldig godt lag. Følg reglene og hils motstanderne på vår måte, forklarte han omhyggelig.

Men Start-spillerne hilste ikke heil Hitler da de møtte Flakelf, SS Luftwaffes utvalgte stjerner. De ble sparket ned, mishandlet, slått bevisstløse, jublet frem og vant 5-3.

Kampen ble avblåst da Aleksej Klimenko løp over hele banen med tyskerne halsende etter. Han rundet keeper, men nektet å score fra målstreken og sparket isteden ballen i spill igjen. Da gjødde de tyske schæferne.

— Det skjedde ikke noe rett etter kampen, forteller den skotske journalisten Andy Dougan i sin historie om kampen «Dynamo - defending the honour of Kiev» (London 2001). Tyskerne avventet en tid før de slo til mot brødfabrikken og arresterte hele laget. Etter tre ukers tortur, ble de sendt til Babij Jar.

Trenergeniet

Fire av spillerne endte sine liv i Babij Jar, hvor de 24. februar 1943 ble henrettet som represalie for sabotasjeaksjoner fra partisangrupper. De var ikke alene. Før krigen hadde Kiev en befolkning på 400.000. Etter krigen var tallet 80.000.

I Kiev er det i dag obligatorisk for dagens Dynamo-spillere å starte bryllupsreisen og legge brudebuketten ved statuen utenfor inngangen til stadion når de gifter seg. Slik er Dinamo Kiev blitt et symbol på dåd, vilje og identitet, som katalanerne dyrker sitt Barcelona og baskerne Atletico Bilbao.

Dynamo var det første sovjetiske laget utenom Moskva som vant ligaen. Det skjedde i 1961. I 1975 og 1986 vant de den daværende cupvinnercupen. I 1976 ble spissen Oleg Blokhin kåret til Europas beste fotballspiller. I 1999 spilte de en fabelaktig semifinale i Champions League mot Bayern München under trenergeniet Valery Lobanovsky. Den gamle, sure treneren, uforglemmelig gretten på sidelinjen, rendyrket sin fotballfilosofi på en beinhard og intelligent defensiv organisering med lynraske kontraløp og en overraskende sans for det elegante. Når alt sammen sa klikk-klakk samtidig, sprakk selv Lobanovsky opp i et bredt smil.

BLE FILM: Fotballkampen i Kiev inspirerte John Huston til filmen «Flukten til seier». Flere store fotballpersonligheter var med i filmen, blant dem Pelé, Bobby Moore og vår egen Hallvar Thoresen.