I går fortalte BT at en overlege ved sykehuset i Stavanger har anmeldt et dødsfall i helgen. Bakgrunnen er at det i helgen ikke var ekspertise på jobb på nevrokirurgisk avdeling, og dermed ble ikke pasienten operert.

Haukeland universitetssykehus ble kontaktet, men vakthavende kirurg vurderte situasjonen for pasienten som så alvorlig at det ikke var tilrådelig å sende ham til Bergen med helikopter.

Legen i Stavanger er enig i dette, men mener at mannen kunne hatt en sjanse til å overleve om han hadde blitt operert i Stavanger.

Statens Helsetilsyn har fått rapport om hva som skjedde, men det er foreløpig ikke aktuelt å åpne tilsynssak. I stedet vil fylkeslegen avvente politietterforskningen.

Langvarig krangel

Anmeldelsen av dødsfallet må ses i sammenheng med den årelange krangelen om nevrokirurgien mellom de to sykehusene. Kjernepunktet dreier seg om hvordan det nevrokirurgiske tilbudet skal organiseres på Vestlandet. Blant annet er det strid om hvorvidt begge sykehus skal foreta svulstoperasjoner eller om denne virksomheten skal konsentreres til Haukeland.

Kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Helse Vest vil ikke kommentere helgens episoder.

— Men jeg beklager meget sterkt at et dødsfall får være med å prege en faglig krangel mellom medisinske ekspertise på to av våre helseforetak, sier Sandal.

Dårlig klima

Klinikksjef ved Nevroklinikken på Haukeland Universitetssykehus, Haldor Slettebø, ønsker heller ikke å kommentere den konkrete saken.

Han legger ikke skjul på at samarbeidsforholdene mellom de nevrokirurgiske seksjonene i Helse Bergen og Helse Stavanger har vært vanskelige over lengre tid.

— Helse Bergen har hatt ansvar for å rekruttere to av tre nevrokirurger som skal være i Stavanger, men det har vært vanskelig. Vi har ikke klart å fylle den siste stillingen, Bemanningskrisen toppet seg da avdelingsoverlegen i Helse Stavanger sa opp og sykemeldte seg samtidig. I helgen var det derfor ingen nevrokirurg på vakt, sier Slettebø.