— Vi er brent inne. Hva skal vi gjøre? Vi får ikke puste.

Slik lød deler av nødsamtalen da to jenter på 17 og 19 år holdt på å brenne inne i solariet i Lille Øvregate 32 sommeren for to år siden.

De to jentene lå og solte seg i tredje etasje av bygget, da de plutselig ble fanget i en brannfelle. De to fikk beskjed om å holde seg i ro til brannvesenet kom og hente dem.

Da de ble hentet ut på båre en halvtime etter brannen var meldt sto det bare om sekunder før det hadde gått galt. Begge var kraftig kullosforgiftet.

Monster-hushai

Politiet mener eieren av bygget, Alf Hove, har brutt brannvernloven og har tiltalt ham for å unnlate å sørge for nødvendige sikringstiltak for å forebygge og begrense brann. Det var ingen brannvarsling i bygget og politiet mener rømningsveien ikke var merket.

I går forklarte Hove seg om hva som gikk galt for to år siden.

41-åringen gjorde det klart for BT før rettssaken startet i går at han var glad for å kunne forklare seg.

— Jeg ble korsfestet i mediene da dette sto på som verst. Nå skal det bli godt å forklare seg i sin helhet, sier Alf Hove.

Han mener han ble fremstilt som monsterhushaien som var nær ved å drepe to unge jenter.

Har skyldfølelse

De siste to årene har han brukt mye tid på å gå detaljert gjennom de dramatiske minuttene fra brannen ble meldt i solstudioet til de to jentene ble reddet ut.

I retten i går la han frem en halvtimes fremvisning der han ved opptak fra videokameraer på stedet, viste hva som skjedde ettermiddagen 4. august.

Alf Hove erkjenner ikke straffskyld for det som skjedde den aktuelle sommerdagen, men innrømmer at han har vært plaget av skyldfølelse i ettertid.

— Jeg har tenkt mye på jentene. Ting kunne vært bedre, det kan det alltid, svarte Hove da han ble bedt om svare på om det er noe han i ettertid ville gjort annerledes.

Kommunikassjonsvikt

Likevel holder han fast ved at han ikke har brutt brannvernloven og at det ikke har vært manglende brannsikkerhet på eiendommen han eier.

Hove gikk i stedet langt i hevde at en alvorlig kommunikasjonssvikt var årsaken til at det gikk så lang tid før jentene ble reddet ut av det brennende solstudioet.

Ifølge klokkeslettene fra videoovervåkingen var politiet i dialog med en av de to jentene allerede klokken 16.24 den aktuelle ettermiddagen.

Forsvarer Helge Wesenberg stilte seg derfor svært undrende til at brannvesenet og røykdykkerne først fikk melding om at det var to jenter i tredje etasje klokken 16.40. — Hvordan kunne det ta så lang tid. Hva skjedde på disse drøyt 15 minuttene, spurte Wesenberg.

Han viste til brannvesenets logg og røykdykkerloggen som er blant dokumentene i straffesaken mot Hove.

Selv hevdet Hove at det manglende kvarteret må skyldes en enorm kommunikasjonsfeil mellom politiet og brannvesenet.

Ville aldri vært tiltalt

Wesenberg mener det manglende kvarteret er avgjørende.

— Dette forklarer hvorfor situasjonen utviklet seg til et sekunddrama på liv og død. Mye av tiltalen hviler på alvoret for jentene. Hadde de blitt reddet tidligere, hadde det trolig ikke blitt noen straffesak, forklarte Wesenberg til Bergens Tidende etter første rettsmøte i går.

Aktor Anders Johnsen ville ikke kommentere argumentasjonen til tiltalte og hans advokat på annen måte enn at han så på det som et partsinnlegg i saken.