En kvinne ble natt til tirsdag funnet død innerst i Svartediket. Ifølge obduksjonen som ble foretatt onsdag, er dødsårsaken nedkjøling og drukning.

Politiet mener nå at de har identifisert kvinnen. Hun er i slutten av tyveårene og fra bergensområdet.

— Pårørende er på vei inn nå for å foreta en endelig identifisering, sa operasjonsleder Sven Johannessen til bt.no tirsdag kveld.

Lenge visste ikke politiet hvem kvinnen var. Til slutt gikk de ut med bilde av den døde kvinnen.

— Det har gått et døgn med massiv pressedekning uten at vi har fått noen savnet-melding. Det er ganske spesielt, sa politiførstebetjent Jens Ekmann ved volds- og sedelighetsseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Han understreker at det ikke er noen mistanke om at kvinnen er utsatt for noe kriminelt.

Publiserer ikke

Det er svært sjelden at politiet går ut med bilde av en avdød, kort tid etter at vedkommende er funnet. Dette er valgets kval, sier Ekmann:

— Det kan være en person som har liten eller ingen kontakt med familien og lever for seg selv. Vi kan lete i blinde i dagevis, for ikke å si alltid.

Bt.no publiserte ikke bildet. Beslutningen ble tatt etter en etisk vurdering av den redaksjonelle ledelsen.

Ønsker tips

Den omkomne ble funnet klokken 01.26 natt til tirsdag. Kvinnen lå i vannet da hun ble oppdaget av letemannskapene.

Hun hadde ingen id-papirer eller smykker på seg som kan si noe om hvem hun var. Kvinnen var lett antrukket i fleece med en tynn genser under. Hun hadde verken lue eller hansker på seg og gikk i lave sko.

— Politiet fikk inn flere meldinger fra vitner som hørte skrik i området. På bakgrunn av dette satte vi i gang leting, sa operasjonslederen til bt.no.

— Kvinnen er nærmere 30 enn 40 år og har ingen ytre skader. Vi vet ikke hva som kan ha skjedd, men terrenget er jo vanskelig der hun ble funnet, sier Ekmann.

Politiet tok oppstilling en rekke steder langs vannet, på nord- og østsiden da leteaksjonen ble satt i gang mandag kveld.

Et Sea King redningshelikopter fra Sola måtte sent mandag kveld returnere uten resultat, på grunn av vanskelige værforhold. Om lag 20 personer ble sendt ut for å lete til fots.

Regn og dårlig sikt

Fire hundeekvipasjer var på stedet, sammen med mannskaper fra Røde Kors og Norske Redningshunder. Det var kraftig regn og dårlig sikt, noe som gjorde leteforholdene vanskelige.

Letemannskapene hørte selv ropene. De kom fra oppe i fjellsiden, omtrent to tredeler mot toppen av Ulriken.

— Vi vet ikke om de kommer fra en mann eller kvinne, eller om de kan komme fra flere enn én person, sa operasjonsleder Bjarne Flokenes ved Hordaland politidistrikt.

Turgåere meldte fra

Politiet satte i gang leteaksjonen etter at et titall turgåere hadde hørt skrik i terrenget rundt Svartediket.

Klokken 19.51 fikk politiet melding fra en turgåer som hørte skrik i lysløypen rundt vannet. Turgåeren kunne ikke høre hva som ble ropt, ei heller ikke om det var en mann eller kvinne som skrek.

— På vei innover møtte politibilen flere andre som meldte om det samme. Vi vet ikke hvor skrikene kommer fra, men det antydes at det er østsiden av Svartediket, sa operasjonsleder Oddvar Nordfonn ved Hordaland politidistrikt til bt.no mandag kveld.

Politiet hadde ingen savnet-melding som kunne knyttes til ropene.

VED VANNET: Her ble kvinnen funnet død natt til tirsdag.
Bjørn Erik Larsen
ODD MEHUS
LETEAKSJON: Mannskaper søkte i dette området før den omkomne kvinnen ble funnet.