• Føreren av motorsykkelen oppfattet nok ikke situasjonen før det var for sent, sier lensmann Vebjørn Moa om dødsulykken i Lotetunnelen i går.

Den dramatiske ulykken skjedde på E39, om lag 40 meter inne i den trange Lotetunnelen mellom Lote og Nordfjordeid ved 15.40-tiden i går.

— Klarte ikke stoppe

To motgående semitrailere var i ferd med å lirke seg forbi hverandre like etter en krapp høyresving, da en varebil og en motorsykkel kom kjørende inn i tunnelen fra Lote-siden. Varebilen sakket på farten og la seg bak den ene traileren i krabbefart, mens motorsykkelen ikke klarte å stoppe.

- Trailersjåføren så at motorsyklisten bremset, før sykkelen smalt inn i siden på traileren, forteller lensmannen i Eid kommune, Vebjørn Moa.

Den 68 år gamle motorsykkelføreren ble slengt av sykkelen, og havnet halvveis under den nærmest stillestående varebilen. Ifølge Moa døde mannen trolig momentant av skadene han fikk i sammenstøtet med traileren.

Konen hardt skadd

Førerens 64 år gamle kone ble også kastet av, og ble liggende klemt fast under motorsykkelen. Kvinnen pådro seg alvorlige skader, og ble i går operert ved Sentralsjukehuset i Førde.

— Tilstanden hennes er alvorlig, men stabil, opplyste sykehuset i går kveld.

Ekteparet skal være fra Hordaland.

Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen, men lensmann Moa forteller at motorsykkelens fart neppe var så høy.

- Når to semitrailere møtes på det punktet i tunnelen, er det ikke passeringsmulighet. Stedet er uoversiktlig, og motorsyklisten har sikkert ikke oppfattet situasjonen før han kom rundt svingen og det var for sent, sier Moa.

Etterlyser vitne

Trailersjåføren og de to personene som var i varebilen, fikk i går kveld krisehjelp. Semitraileren som var på vei i retning Nordfjordeid, forlot stedet uten å stoppe opp. Politiet tror føreren ikke fikk med seg hva som skjedde.

— Vi er svært interessert i å komme i kontakt med føreren av denne traileren, som kom med fergen fra Anda klokken 15.30, sier lensmann Moa.

Lotetunnelen var sperret frem til klokken 18.00 i går kveld.

— Motorsykkelen er tatt inn til tekniske undersøkelser, forteller operasjonsleder Atle Jansen ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

INTAKT: Motorsykkelen var så godt som intakt etter ulykken i Lotetunnelen i går. Den 68 år gamle føreren ble funnet død under en varebil, mens hans 64 år gamle kone fikk sykkelen over seg. FOTO: Ørjan Torheim