Den kjente arkitekten Morten Ramm Salbu døde mens han kjørte bil ved Kaland på E39 i Bergen sent tirsdag kveld.

— Døde ikke i sammenstøtet

Morten Ramm Salbu fikk et illebefinnende. Bilen kjørte ut av veien og traff en lyktestolpe.

Politiet ble varslet om ulykken klokken 22.35.

Helsepersonell kom raskt til stedet og jobbet med å redde ham, men livet ikke sto til å redde. Klokken 23.46 meldte helsepersonell at sjåføren var død. Morten Ramm Salbu ble 51 år gammel.

— Han skal ha fått ett illebefinnende mens han kjørte. Passasjeren fikk tatt tak i rattet og styrte bilen ut av veien. Dødsfallet kan ikke settes i sammenheng med skaden i sammenstøtet, sier Morten Ørn, leder for Bergen Sør politistasjon.

Salbu blir obdusert for å bringe dødsårsaken på det rene.

Morten Ramm Salbu var leder for Ramm Salbu Arkitekter.

En frittalende arkitekt

Med Morten Ramm Salbus bortgang har Bergen mistet en av de viktigste stemmene i byens arkitekturdebatt. Som tidligere leder i Bergen arkitektforening markerte Ramm Salbu seg raskt som med en særdeles frittalende og modig stemme i en by som ofte er mer tilbakeskuende enn fremtidsrettet.

«Dersom vernekonservatismen får råde, vil man om 200 år tro at Bergen stoppet opp på 1800-tallet», sa Ramm Salbu til BT da han gikk av som leder i arkitektforeningen i fjor.

«Å finne rytmen mellom gammelt og moderne er grusomt vanskelig, men gjør hverdagen spennende. Bergen har jo brent mange ganger. Hele tiden har byen fornyet seg — og nye fortellinger har kommet til. Det blir veldig statisk dersom man skal fryse historien på 1800-tallet», sa arkitekten med klar brodd mot de sedvanlige protestene mot all ny arkitektur her i byen, enten det nå dreier seg om den nye Mathallen på Torget («en flott mathall»), Skjoldnesprosjektet («et prosjekt som har et stort potensial til å bli et veldig godt sted å bo og gi menneskene der en livskvalitet ikke alle er forunt») eller Skuten i Sandivken («et rabalder av et hus, og en sprek nytolkning av de gamle sjøhusene»).

Ramm Salbu trakk i den sammenheng paralleller til Sundt- og Grieg-bygget ved Vågen. «Også da de ble bygget var motstanden stor. Nå er de blant husene vi er mest stolt av».

Det var samtidsarkitekturen som sto Ramm Salbus hjerte nærmest. Etter at han gikk av som leder i arkitektforeningen, lovet han å snakke mindre og tegne mer. Slik ble det dessverre ikke.