Bergenseren Stein-Ivar Gravdal var en av de to klatrerne som omkom i Kjerag tidligere denne uken.

Den andre var Bjørn-Eivind Årtun fra Østlandet. De to ble henholdsvis 37 og 45 år.

Gravdal har bodd i Rogaland de ti siste årene. Årtun bodde i Bergen i flere år på slutten av 1990-tallet. De har begge vært sentrale i byens klatremiljø.

— Det er ingen overdrivelse å si at det er de to mest erfarne klatrerne som det nå har skjedd noe tragisk med, sa bergensklatrer Gunnar Karlsen til bt.no i går.

Karlsen beskriver Årtun som «ekstremt rutinert» og Norges ledende isklatrer, mens Gravdal også hadde enormt med med rutine etter å ha vært aktiv i 20 år.

— Det er veldig lite trolig at de har gjort en feil. Slik jeg kjenner dem, er dette personer som ikke tar sjanser. Men det er fare involvert ved klatring på is og snø, sa Karlsen.

Hentet ut søndag

Det at begge to hadde falt, mener Karlsen tyder på at noe har løsnet fra veggen.

Det var fredag at det ble kjent at de to hadde vært utsatt for en klatreulykke. Rogaland Alpine Redningsgruppe fikk i oppdrag å hente ut de to, som ble hengende i klatretauet cirka 100 meter over toppen av steinuren nedenfor Kjerag-platået. Gravdal var selv medlem i redningsgruppen.

På grunn av dårlig vær kunne ikke Sea King-helikopteret hente ut de to omkomne lørdag. Klatrerne tok dem ned til toppen av steinuren, hvor helikopteret hentet dem ut søndag formiddag. Etter at de to ble formelt identifisert søndag ettermiddag, gikk politiet i Stavanger ut med navnet på de to.

— Det er et sjokk at to så rutinerte klatrere dør i en og samme ulykke. De to har virkelig levert store prestasjoner de siste ti årene, sa Karlsen lørdag.

Mistet klatrevenn

2. juni 2008 nådde Gravdal toppen av Great Tango Tower sammen med flere andre, blant annet Rolf Bøe som døde den verste klatreulykken på K2 noensinne. Ekspedisjonen regnes som en klatrebragd i verdensklasse.

Gravdal var kjent for å være aktiv i utviklingen av storveggen i Kjerag i Lysefjorden. Også da han bodde i Bergen, var han meget aktiv i Rogaland.

Han gjennomførte flere førstebestigninger både sommer og vinter i fjellveggene som er mest kjent for basehopping.

Bjørn-Eivind Årtun fikk skryt på klatrenettstedet climbing.com da han i desember klatret en helt ny isrute i Patagonia i Argentina sammen med Ole Lied.

Ville surfe mer

I 2001 flyttet Stein-Ivar Gravdal til Stavanger, ifølge et intervju med Bergens Tidende for å dyrke sin andre store lidenskap: Surfing.

I 1999 debuterte han i Himalaya, for å bestige bortgjemte Biancherathi Tower i den pakistanske delen av klatre-eldoradoet. Ingen hadde klatret i denne veggen før.

Opplevelsen ga mersmak og han dro tilbake to år etter.

— Dette er det samme som at andre folk reiser på ferie til syden. Jeg reiser til Pakistan for å oppleve ny kultur, spennende steder og en fantastisk natur, sa Stein-Ivar Gravdal til BT.

KLATRER: Gunnar Karlsen er en av Bergens fremste klatrere og har klatret mye i Kjerag selv. Han beskriver de to omkomne som svært rutinerte.
PRIVAT