— Man er ikke lenger trygg når man går på byen i Bergen. Det er helt forferdelig, men slik har samfunnet blitt. Vi er i dyp sorg, sier venn og kollega Kai Apelseth fra selskapet Nordvest Miljø.

Det var natt til søndag i 2-tiden at polske Marcin Dudek ble slått ned utenfor utestedet Vaagen i sentrum. Dudek var på en firmatur med arbeidskollegaene da han ble funnet bevisstløs på bakken. Torsdag ettermiddag ble han bekreftet død. Ifølge politiet er han den eneste som har omkommet som følge av gatevold de ti siste årene.

Lenge kjempet han mellom liv og død på Haukeland universitetssykehus på grunn av alvorlige hodeskader. Familie fra Polen, blant annet hans mor og hans bror har bodd på Hotel Neptun sammen med flere av Dudeks arbeidskolleger denne uken.

— Det har vært viktig for oss å ta vare på familien og trøste dem. De tar det naturlig nok svært tungt og har det veldig vondt akkurat nå. Vi kommer til å være sammen med dem, helt til de bestemmer seg for å reise tilbake til Polen, forteller Apelseth.

En god venn

Han var god kamerat med Dudek og beskriver ham som svært snill mann.

— Man kunne alltid stole på ham. Han var en veldig god venn og kollega, forteller han.

Dudek bodde i Sande i Sunnfjord og jobbet for Nordvest Miljø.

I går mintes arbeidskollegaene Dudek ved å sette frem blomster og et bilde av den avdøde ved avdelingen i Førde.

Mer vold i sentrum

Selv om det sjelden går så galt som i Dudeks tilfelle, er tendensen for gatevold i Bergen sentrum negativ, viser tall fra politiet.

Dudek ble offer for den niende voldsepisoden i Strandgaten så langt i år. På samme tid i fjor var det åtte episoder.

Politistasjonssjef i Bergen Sentrum, Olav Valland, mener endringene er så små de siste årene at det er vanskelig å si noe om utviklingen.

— Det er ikke noe ved statistikken de siste årene som indikerer at det er noen spesielle forhold på gang.

— Hvordan skal dere få ned antallet voldshendelser?

— Det er et godt spørsmål og et tema vi har sterkt fokus på. Den alminnelige aktiviteten vår dreier seg om å ha ute patruljerende mannskaper i helgene når voldshendelsene foregår.

I tillegg forteller Valland at de har et nytt prosjekt på gang, Stopp i tide.

— Vi samarbeider med kommunens skjenkekontor, dem som jobber i utelivet og ikke minst eierne av utestedene. Vi har jevnlig dialog med bransjen og en spesiell aktivitet med uniformerte politifolk på utestedene.

Målet er å skape gode relasjoner til bransjen, og få ned alkoholnivået til bergenserne. Valland sier det ikke er et diskusjonstema lenger hvorvidt rus påvirker voldsnivået.

— Vi har også sendt over mannskap til spesiell kursing i regi av helsedirektoratet denne høsten. Vi har hatt ti stykker på kurs i Oslo for å profesjonalisere samarbeidet opp mot utestedene.

Færre sperrer

Helsebyråd Hilde Onarheim (H) er preget av meldingen om dødsfallet.

— Voldsutøvelse er et stort samfunnsproblem. Det er kanskje verre for storbyene, men jeg synes man til daglig hører fra nord og syd om mennesker som blir voldtatt, slått og drept.

Hun mener det ikke bare dreier seg om at medier rapporter mer om hendelsene nå enn tidligere.

— Vi ser tendenser i samfunnet, blant annet med økt rusmisbruk. Flere går på ulike stoffer, og det gjør noe med deg når man går på slikt. Man blir mer aggressiv og har færre sperrer, sier hun.

Økt innvandring mener hun også kan være med å forklare situasjonen.

— Det er flere kulturer som skal lære seg å omgås hverandre, noe som kan føre til flere konflikter. Det er en villet politikk at vi skal ha innvandrere i Norge, men det kan by på vanskeligheter også.

  • Bergens Tidende kommer fremover til å kartlegge volden. Nyhetsleder Helge Svela forteller mer om satsingen i denne bloggen.
vold380smal.jpg
DREPT: 34-åringen som ble slått ned utenfor Vaagen døde natt til fredag.
OLE VALAKER