25-åringen ble syk etter å ha vært på en månedes studietur til Tanzania og Rwanda med Høgskolen Stord/Haugesund Gruppen på 17 fra utviklingsstudiet kom tilbake fra turen mandag. Onsdag følte 25-åringen seg så uvel at han oppsøkte sykehuset.

Døde brått

— Han ble innlagt med turistdiaré, og døde brått og uventet et døgn etter, sier overlege Endre Hodneland på medisinsk avdeling ved Stord sjukehus.

— Vi vet ikke konkret hvilken mage/tarm-infeksjon dette er, men det var et moderat sykdomsbilde i reisefølget, inkludert denne pasienten, sier overlegen. Onsdag kveld opplyste høyskolen de andre studentene om 25-åringens innleggelse, og fem av de andre studentene oppsøkte sykehus.

Et sjokk for medstudenter

— Beskjeden kom som sjokk for medstudentene som var med på turen, forteller Rune Jørgensen, direktør på Høgskulen Stord/Haugesund (HSH). Alle ble ringt opp da dødsfallet inntraff i går kveld, og det var i dag minnesamling for mannen fra Vesterålen på studiestedet Stord.

Flere andre studenter er blitt undersøkt på Stord sjukehus for diaré, uten at det er oppdaget alvorlig sykedom.

En kvinne i 30-årene er innlagt på Stord sjukehus, en mann er innlagt på Haugesund sjukehus og en kvinne (18) er innlagt på Haukeland Universitetssykehus.

Mistanke om hjertedød

25-åringen ble obdusert i dag, men den foreløpige obduksjonsrapporten har ikke gitt et klart svar på dødsårsaken.

Legene tror imidlertid at mannen fikk en sjelden komplikasjon på grunn av mage/tarm-infeksjonen.

— Vi har mistanke om at det var det vi kaller en plutselig hjertedød, sier Hodneland.

Den plutselige hjertedøden skyltes betennelse i hjertemuskulaturen, noe som er veldig sjelden, opplyser Lars Holst-Larsen, smittevernoverlege på Stord sjukehus. Betennelsen kan skyldes virus eller i noen tilfeller mage- og tarminfeksjon.

— Hjertedøden kan skyldes tarmproblemet, eller 25-åringen kan ha hatt to sykdommer samtidig, sier Holst-Larsen. Han påpeker at det uansett er en svært sjelden komplikasjon.

- Jeg skjønner at dette utløser angst hos medstudenter, men det er ingen grunn til å tro at dette skal kunne skje med de andre studentene, sier Holst-Larsen.

Ifølge reiseplanen reiste studentene først til Kigali i Rwanda, der de blant annet besøkte hjelpeorganisasjonen Care International og en kaffeplantasje. Fem dager senere tok gruppen fra Stord buss til Kigoma vest i Tanzania, før de etter flere poster på programmet der tok tog 150 mil til Dar-es-Salaam, skriver dagbladet.no

Med utgangspunkt i hovedstaden besøkte studentene Zanzibar med båt, før de tilbake på fastlandet var i blant annet byen Bagamayo.

AFRIKATUR: I følge reiseplanen reiste studentene reiste først til Kigali i Rwanda, deretter tok de buss til Kigoma vest i Tanzania, før de tog tok til Dar-es-Salaam. Herfra tok de seg ut til Zanzibar, før de returnerte til Tanzanias fastland.
Google Maps
DØDE I GÅR KVELD: En 25-åring fra Vesterålen døde i går kveld på Stord sjukehus. Han var nylig kommet tilbake fra studietur med høyskolen Stord/Haugesund.Arkivfoto: Ove Olderkjær