Klokken 06.35 torsdag morgen kommer meldingen til politiet. GHB-overdose på Landås. I over en time jobber ambulansepersonellet med å få liv i mannen. Men livet står ikke til å redde.

Se video fra utrykningen her. Saken fortsetter under videospilleren...

— Mannen døde på Haukeland i 14-tiden i går ettermiddag, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Bergen Sentrum politistasjon.

Politiførstebetjenten kan ikke huske at det tidligere har vært registret dødsfall i Bergen som er forårsaket av GHB. Nå venter Leganger på obduksjonsrapporten. Det kan ta noen uker før den foreligger.

— Det har vært antydet at det har vært inntatt GHB. Men det er altfor tidlig å si om dette er riktig og om det har hatt noe betydning for dødsfallet, forteller Leganger.

Det ble tatt beslag i leiligheten, men Leganger vil foreløpig ikke si noe om hva. Festdeltakerne var i 20- og 30-årene.

— I avhørene kom det frem at det var en del mennesker som var samlet i leiligheten. Når avdøde hadde lagt seg på et rom reagerte de etter hvert på at han var livløs. De satte i gang med hjertekompresjon og kontaktet politiet, forteller Leganger.

Tredobling av overdoser

På AMK-sentralen på Haukeland Universitetssykehus har de i september og oktober sett GHB-overdosetallene gå rett til værs.

Artikkelen fortsetter under grafikken...

Se større grafikk her— Vi har sett en faretruende utvikling. Forekomsten av GHB-overdoser har tredoblet seg fra januar i år til oktober.

Det forteller Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege ved AMK-sentralen på Haukeland Universitetssykehus.

Tallene er hentet fra en statistikk sentralen selv fører på bakgrunn av de henvendelsene de får inn.

Flere yngre

Brattebø har merket seg at det er mange unge personer som tar GHB.

— De personene vi behandler er yngre personer og som vanligvis ikke vil ta intravenøse stoffer. Det er en annen brukergruppe en de som er i Nygårdsparken.

— Dette er noe som finnes mange steder i ungdomsmiljøet, forteller Brattebø.

Han har sett overdoser hos ungdommer ned i 16-årsalderen.

Politiet er bekymret over tallene AMK-sentralen har presentert for bt.no.

— Det er bekymringsfullt, for det viser at det er mange som ikke greier å dosere når de først misbruker dette og det kan få fatale følger, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger.