Med stødig hånd skyver Victoria Iren Leirvik fra Husnes malerullen opp og ned de hvite veggene i Kyrresborg Borettslag i Sandviken. Hun er en av mange lærlinger i Hordaland for tiden.

Det er gode tider i norsk økonomi, og kompetent arbeidskraft er mangelvare i mange bransjer, det merkes også når lærlingplasser skal skaffes.

Nytt toppår

— 2005 var et toppår for oss, men nå går det enda bedre, bekrefter fagopplæringssjef i Hordaland, Ole G. Fredheim.

1. juli i år hadde vel 1130 nye lærlinger fått seg avtale om lærlingplass gjennom fylkeskommunen. Det er en vekst på vel 44 prosent sammenliknet med for to år siden. Allerede halvveis i året har flere fått lærlingkontrakt enn i hele 2005. — Det er en kjempefin utvikling og selvfølgelig noe vi er glad for, sier Ole G. Fredheim.

— Dette er bare de vi har formidlet så langt i år. Totalt i fylket har vi 3500-3700 løpende lærlingkontrakter. I tillegg kommer de som skaffer seg lærlingplass på egen hånd, sier fagopplæringssjefen.

Mangler malerlærlinger

Victoria Iren fikk lærlingplass i firmaet Kenneth Eliassen AS gjennom en venninne, og har nå vært lærling i ett år.

— Jeg liker meg veldig godt, og synes det er spennende å jobbe med interiør. Jeg lærer mye mer som lærling enn jeg gjorde på skolen, sier hun.

Malerlærling Victoria Iren Leirvik tilhører en ettertraktet gruppe. For akkurat nå er det mangel på lærlinger innen faget.

— Vi har en del fag hvor vi per i dag har mer enn nok søkere, og en del hvor det er for få, sier fagopplæringssjef Fredheim.

Jobber utradisjonelt

Ifølge Fredheim skyldes den positive trenden først og fremst situasjonen på arbeidsmarkedet. Men han mener også at fylkeskommunen skal ha en sin del av æren for resultatene.

— De ansatte her på kontoret har gjort en veldig god innsats. Vi har lagt om systemet og jobber dessuten ganske utradisjonelt.

— Hvordan?

— Blant annet har vi samarbeidet godt med oljeindustrien som har tatt inn elektrolærlinger og selv betalt for omskoleringen, sier Fredheim.

En annen viktig årsak er at antall avtaler med bedrifter øker.

— I fjor tegnet vi avtale med 155 nye bedrifter, men vi vil ha flere. Særlig offentlige kontorer skulle vi gjerne hatt flere av. Det er fortsatt en god del som ikke får plass, sier fagopplæringssjefen i Hordaland.

MALERJOBB: 18-årige Victoria Iren Leirvik (t.v.) og Cecilie Alvær (17) er henholdsvis lærling og sommervikar i firmaet Kenneth Eliassen AS, som drivermed maling og tapetsering. ¿ Alle jeg kjenner har fått lærlingplass, sier Victoria Iren.