Ifølge Falkens beregninger vil halvparten av Norges befolkning oppleve innbrudd eller brann i løpet av en periode på 10-15 år.

— Bare tre prosent av alle innbrudd og innbruddsforsøk i boliger, ble gjort i boliger med alarm, sier Bernt Egil Fjærestad, Falkens salgsansvarlige for privatmarkedet i Sør-Norge utenom Oslo. Sjansen er altså stor for at innbruddstyven hopper over ditt hus dersom du har alarm.

Høysesong

— Fra 1999 til 2001 doblet vi salget av alarmer til private husholdninger. Det er de største byene som drar det meste av denne utviklingen, men resten av landet kommer etter, sier Fjærestad.

— Juni er en veldig aktiv måned for oss, både tradisjonelt sett og i år. Nå har vi så mye å gjøre at vi har inngått en samarbeidsavtale med Bravida for å få montert alt, sier Fjærestad. Ukene før sommerferien og påske er de travleste for montørene. Du kan regne med en drøy uke ventetid på boligalarm.

— Nå i juni monterer vi alarmer både i boliger, hytter og feriehus. Men det er bare en prosent av alle hytter og feriehus som har alarm, sier Fjærestad.

Fjærestad forklarer at den typiske alarmkjøper er mellom 30 og 60 år. Det er flere familier enn enslige som investerer i alarm.

Falken er markedsleder når det gjelder salg av boligalarmer. Securitas Direct, som er det nest største selskapet på salg av boligalarmer, har også hatt en kraftig økning de siste årene.

— Folk blir mer og mer bevisste på å sikre hjemmene sine. Nå før sommeren er det spesielt mye fokus på dette, jeg regner med en økning på 15-20 prosent nå i forhold til resten av året, sier markedsansvarlig Birte Kulberg i Securitas Direct.

Føler seg tryggere

Harry Johnsen og Aslaug Garnes Johnsen er blant dem som har investert i sin egen trygghet.

— Vi føler oss tryggere nå, sier de når alarmsystemet er på plass og er blitt testet.

— Vi vet at antall innbrudd utvikler seg kolossalt overalt, derfor er det godt å få sikret huset. Vi har tenkt lenge på det. Årsaken til at vi gjorde det nå, var at Falken hadde et kampanjetilbud, sier Aslaug. Tidligere har ekteparet fått gode naboer til å ha oppsyn med huset deres når de har reist bort.

I tilknytning til innbruddsalarmen har ekteparet også brannalarm og en assistanseknapp de kan bruke til å tilkalle en vekter ved behov. Det er også mulig å få vannfølere som utløser alarmen ved oversvømmelser.

Enten det er røyk, vann eller bevegelse som utløser alarmen, vil en vekter bli kontaktet og rykke ut. Falken vil også ringe alarmens eier, for å undersøke om det er falsk alarm.

KJØPER TRYGGHET: Aslaug Garnes Johnsen er godt fornøyd med den nye boligalarmen. Bjarne Hovdenes monterer alarmen og forklarer hvordan den fungerer.
Foto: Kristian Jacobsen