KRISTIN JANSEN

24 små askøyværinger står, ligger og sitter spredt i det romslige klasserommet på Haugland skole. Noen stirrer intenst inn i pc-skjermen, andre prater og småerter hverandre ute på gulvet. De er som førsteklassinger flest. Men ser man nærmere på ansiktene er det noen trekk som går igjen hos flere enn en. To tvillingpar og et trillingpar i samme klasse er uvant kost. Det gjorde skolestarten utfordrende for kontaktlærer Bjørg Skråmestø.

— Jeg har selvfølgelig tatt feil noen ganger, men det går bedre nå. Alle ungene har hver sin personlighet og skiller seg fra hverandre på den måten, sier hun.

Gode venner

Selv tenker verken tvillingene eller trillingene på at de er spesielle. Når Bergens Tidende snakker med dem er de mest opptatt av å ha noen å leke med.

— Det er fint at vi kan gjøre ting sammen, sier Brage og ser bort på sine to brødre.

— Hender det at det at dere krangler da?

— Vi krangler noen ganger når Lisa tar en ting som jeg leker med, men vi blir alltid venner igjen, forteller Andrine og smiler.

De syv 6-åringene har samlet seg i en krok i klasserommet og prøver etter beste evne og sitte stille, men det er vanskelig. Helst vil de ut og løpe.

— Hva skjer når folk tar feil av dere da?

— Jeg vet ikke. Husker ikke helt, sier Trygve.

Mødrene må trå til fra sidelinjen.

— Vi må ofte forklare dem hvorfor de vekker oppmerksomhet. De har jo aldri opplevd noe annet enn å være tvilling, sier Kristin Haugland Olsen som er mamma til Andrine og Lisa.

Pleier ikke kle seg likt

De to jentene forsto heller ikke hvorfor Askøyværingen, som skrev om dem tidligere denne uken, var så interesserte.

— Vi er jo bare tre stykker i klassen, sier de.

Det nærmer seg matpause for sultne barnemager. Små hender pakker ned bærbare pc-er, bøker og leker. En etter en finner pultene sine og drar opp matpakken fra sekken. Verken tvillingene eller trillingene sitter ved siden av hverandre. Men de er ikke lenger borte enn at de kan snu seg og smile litt til hverandre av og til.

6-åringene er kledd likt, men ifølge mødrene er det mest på grunn av at Bergens Tidende er på besøk.

— Det er enklest å kle dem likt selvfølgelig, men vi pleier ikke å gjøre det hver dag. Ungene er jo forskjellige individer, sier trillingmamma Trine Skorve Haugland.

LIKE: To tvillinpar og et trillingpar i samme klasse gir utfordringer for lærere og medelever. Fra venstre Lisa Haugland Olsen, Trygve og Brage Skorve Haugland, Martine Eliassen Sjøtun, Eirik Skorve Haugland, Andrine Haugland Olsen og Amalie Eliassen Sjøtun.<br/>Foto: GIDSKE STARK