— Vi fikk sjokk da kravet kom, sier Helge Strøm Nilssen.

3112 kroner i eiendomsskatt for en hytte uten vei, uten kloakk og med vann fra taket. Til sammenligning betaler familien 1764 kroner året i eiendomsskatt for den vertikaldelte eneboligen i Fana.

— Vi synes det virker urimelig, sier Inger Strøm Nilssen.

Paradis, men ikke palass

Landstedet til ekteparet Strøm Nilssen ligger vakkert og landlig til på Olsnes med utsikt over mot Vaksdal. Et paradis på jord, men langt fra noe palass.

Hytten ble bygget i 1952 av Helges foreldre og er siden utvidet og modernisert i flere omganger. Stolt viser hytteeieren frem selvsnekret trapp. Den leder opp til et soverom, som opprinnelig var et gammelt stølshus, kjøpt av hytteeieren da han var 16. Stølshuset er siden demontert og gjenreist som del av familiehytten.

Ny skatterett

Så kom dette skattesjokket, påført av lokalpolitikerne. I likhet med stadig flere har Osterøy grepet muligheten kommunene har fått til å innføre eiendomsskatt på samtlige hus, hytter og tomter. Nyordningen trådde i kraft fra årsskiftet og gir i realiteten kommunene en åpning for ekstra skatteinntekter.

For Osterøy gir eiendomsskatten ca. 15 millioner årlig i økt inntekt. Det utgjør fem prosent av kommunens samlede budsjett.

— Osterøy har gått med negativt resultat de siste fem årene, så pengene kommer godt med, sier økonomisjef Magne Verpelstad.

Hardest med hytteeierne

På Osterøy blir hytteeierne skattlagt hardere enn fastboende. Mens hytteeierne betaler full sats, får fastboende 25 eller 50 prosent rabatt.

— Jeg synes det er greit at kommunen vil hente inn litt penger fra hytteeierne, men dette er for grovt. I tillegg må vi betale bossavgift uten at vi er tilbudt bosshenting, sier Helge Strøm Nilssen.

Inger Strøm Nilssen supplerer:

— Jeg synes ikke det er riktig å skattelegge oss som faktisk bruker pengene våre her ute, mens de som drar på kostbare turer til utlandet skal slippe.

— Argumentet for hytteskatt er at hyttebefolkningen er med og øker presset på kommunens tjenester. Blir dere pleietrengende, er kommunen pliktig å stille opp med hjemmetjenester. Lyder det overbevisende?

— Jeg skulle likt å vite hvor mange slike tilfeller Osterøy har opplevd, sier Helge Strøm Nilssen.

BT retter spørsmålet til ordfører Kari Foseid Aakre (Ap). Hun svarer at Osterøy har et par tilfeller der hytteeiere får pleietjenester fra kommunen.

- En usosial skatt

Frp har alene stemt konsekvent mot eiendomsskatten. Partiets førstekandidat Gunnar Nesheim har lovet å fjerne den, så sant partiet får muligheten:

— Jeg mener politikerne skulle sett nøyere på driften av kommunen, før de pålegger folk økt skatt. Eiendomsskatt er en usosial skatt som særlig rammer unge i etableringsfasen, enslige og eldre, sier Nesheim.

Ekteparet Strøm Nilssen har allerede klaget på utregningen som er gjort. Beregningen inneholder feil, blant annet er de skattlagt for en tomt på et mål, mens realiteten er det halve.

Selv om klagen blir hørt, må de belage seg på å betale mer i eiendomsskatt for ferieboligen enn byboligen. I Bergen skattlegges eiendommene etter takster foretatt i 1984. Ferske takster ligger i kemnerens kjeller, men Frp har hindret at disse settes ut i livet.

vegar valde
Valde, Vegar