— Jeg håper komiteen legger denne avstemninge helt bokstavelig til grunn, sier Henning Warloe, og ler.

Mellom 1. oktober og 15. oktober har medlemmer i Bergen Høyre, Bergens Unge Høyre og Høyre-studentene hatt muligheten til å stemme på hvem de vil ha inn på de sikre plassene på valglisten for kommunevalget 2015.

Dette kaller de for en «rådgivende uravstemning» som nominasjonskomiteen tar med seg i sitt arbeid.

Fikk hjelp av mannen

Warloe kom på andreplass, én fattig stemme bak helsebyråd Hilde Onarheim (se hele listen til høyre for saken).

— Hun slo meg ned i støvlene med den stemmen. Jeg er overbevist om at hun fikk mannen til å stemme på seg.

Han er glad for å ha så bred støtte i partiet.

— Jeg var på ingen måte sikker på å komme høyt. Å få så mange stemmer hadde jeg vel iokke ventet, så det er jeg veldig glad for.

Hilde Onarheim viser seg å være den desidert mest populære politikeren blant Høyre-medlemmene.

I toppen er det bare Anine Frølich, den nye ungdomslederen, som kommer inn av nykommere. Tidligere politisk rådgiver, Hannah Atic, sitter som varamedlem i bystyret dag. Hun ønskes nå inn på sikker plass av mange.

Tusenvis

Den 29. november avholder lokallaget nominasjonsmøte for 3. plass og nedover. Som kjent har de to øverste plassene allerede blitt spikret. Ordfører Trude Drevland tok førsteplassen uten å ha noen motkandidater, mens Martin Smith-Sivertsen slo ut Ragnhild Stolt-Nielsen i kampen om å bli byrådslederkandidat.

Onarheim er veldig takknemlig for tilliten hun har fått fra sine partikollegaer.

— Jeg hadde håpet at jeg skulle komme blant de fremste, det må jeg innrømme. Så får vi se hva nominasjonskomiteen legger frem.

- Hva betyr denne avstemningen for den videre prosessen?

— Det er jo sagt at man ønsker en slik avstemning fordi det skal legge føringer for det videre arbeidet. Det kommer nok uansett avveininger med tanke på kjønn, alder og bydeler. Men jeg mener det er viktig at man følger opp de signaler dette gir.

Må roe seg ned

Helsebyråd Onarheim sier lokallaget har lagt bak seg et konfliktfylt år.

— Det har vært krevende, både politisk og organisatorisk. Det er jeg en av de første til å innrømme. Nå har jeg vært med så lenge, at jeg kan si at dette har vært et spesielt år. Men nå kjenner jeg at vi har kommet dit at det må roe seg.

Onarheim registrerer at selv om mange har etterlyst fornyelse i partiet, så er det fremdeles mange partiveteraner som topper listen. Hun mener imidlertid miksen av gammlet og nytt er bra. Nå maner hun til ro.

— Vi har fått en ny byrådsleder, og fått gjennom en del saker som vi skal jobbe med fremover, så jeg er optimistisk på at vi blir et samlet parti.

Anine Frølich, lillesøsteren til stortingspolitiker Peter Christian Frølich, er overrasket over å komme så høyt.

— Jeg har jo ikke vært med så lenge. Jeg tar det som en tillitsærklering, og er veldig glad.

Nominasjonskomitéen leverer sin innstilling 14. november.

SUSER INN: 19-årige Anine Frølich er favoritten til mange av Høyre-medlemmene når de skal sette opp sin valgliste for neste års valg.
PRIVAT
GLAD: Henning Warloe er glad for støtten han får fra sine partifeller, og håper nominasjonskomiteen følger deres innstilling slavisk.
Elias Dahlen (arkiv)
SENIOREN: Leder av Bergen Senior Høyre, Roald Stigum Olsen, drar også inn mange stemmer fra sine partifeller.
Roar Christiansen (arkiv)