Tirsdag kveld hadde 17. mai-komiteen i Bergen møte om årets feiring, som faktisk kun er en måned unna. På møtet ble det blant annet vedtatt å stenge Bryggen hele dagen på årets 17. mai.

— Det vanlige er at Bryggen stenges frem til klokken 15 på nasjonaldagen. I år blir det altså stenging hele dagen, sier Arne Storetvedt (70), som har sitt fjerde år som leder av den tradisjonstunge komiteen.

SJEF: Arne Storetvedt leder 17.mai-komiteen i Bergen for fjerde gang. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
Eirik Brekke

Stengingen skyldes skipsdåpen og festen som er planlagt på 17. mai, med underholdning på scene og publikum stående langs Bryggen.

— Ikke konkurranse

— I samråd med trafikketaten i kommunen og politiet har vi besluttet at stenging hele dagen er det beste. Oppfordringen til alle bilister må være at de i størst mulig grad holder seg unna Bergen sentrum om ettermiddagen og kvelden. For her blir det mye folk. Vi anbefaler privatbilister å bruke Fløyfjellstunnelen, sier Storetvedt.

I tillegg til heldagsstengingen av Bryggen, fra Vetrlidsallmenningen til Bradbenken, fører skipsdåpen til to andre endringer:

  • Fyrverkeriet i år blir ikke skutt opp fra Smålungeren. Det flyttes til Bontelabo, der krutt, farger og smell skal gjøre utseilingen til det nydøpte cruiseskipet Viking Star til noe ekstraordinært.
  • Fakkeltoget droppes (går vanligvis til Festplassen om kvelden). Det har ifølge Storetvedt to forklaringer: Mye folk på Bryggen gir økt risiko ved bruk av fakler. Og komiteen vil ikke lage konkurranse til showet rundt skipsdåpen. I fjor var fakkeltoget mange hundre meter langt.

— Vi håper folk trekker ned mot Bryggen når ettermiddags- og kveldsunderholdningen er ferdig i sentrum. På Torgallmenningen rundes det av rundt klokken 20, ved Vikingskipet rundt klokken 21, sier Storetvedt.

Les programmet for folkefesten i Vågen her

Akkurat som før

Men 17. mai i Bergen er først og fremst tradisjon. Det vil ikke bli noen som helst endringer på hvordan prosesjonene går, sier komitélederen:

  • Morgenprosesjonen starter som vanlig klokken 07.00 fra Dræggen og ender på Festplassen.
  • Hovedprosesjonen starter fra Koengen klokken 10.30 og går til Festplassen.
  • Ti minutter senere, klokken 10.40, går Flaggtoget motsatt vei av Hovedprosesjonen, med endestopp Koengen.

- Været da, har dere tatt kontroll på det også?

— Jeg har snakket med Vårherre. Han har lovet bra vær, sier Storetvedt og smiler.

YLVIS: Skal spille på folkefesten 17. mai.
Vegar Valde