Og målet er at det skal bli enda flere i løpet av morgendagen.

– Vi oppfordrer alle i nærområdet om å levere inn kataloger som de har liggende hjemme eller på jobben, sier Sverre Stakkestad i Naturvernforbundet, som fronter kampanjen

Mellom klokken 14 og 18 i ettermiddag, har han tatt imot uønskede telefonkataloger på Bryggen. På forhånd var målet å få samlet inn ett tonn kataloger, men i løpet av fire timer var det allerede kommet inn åtte paller på til sammen cirka to tonn.

— Ressurssløseri

Planen er at alle katalogene skal sendes i retur til Eniro, selskapet som distribuerer katalogene.

– Eniro nekter å ta hensyn til miljøet og folkeviljen. De pøser ut 4,4 millioner Gule Sider og Ditt distrikt i året, selv om nesten ingen vil ha dem. Nå får de smake sin egen medisin, sier Stakkestad.

Han er fornøyd med dagens fangst.

– Det er bra at vi har fått inn så mange. Mange som har gått forbi ber oss om å stå på, deer lei av at katalogene ligger slengt rundt om i byen, sier Stakkestad.

Katalogene er levert inn av vaktmestere, privatpersoner og bedrifter i området.

- 80 prosent går i bosset

I februar bestemte samferdselsminister Liv Signe Navarsete at det skal innføres en bestillingsordning for den vanlige telefonkatalogen .

Men reklamekatalogene Gule sider og Ditt Distrikt vil fremdeles komme uanmeldt, noe Naturvernforbundet ønsker å sette en stopper for. Dette er bakgrunnen for returkampanjen på Bryggen.

– Våre undersøkelser viser at åtte av ti ikke ønsker å motta Gule Sider og Ditt distrikt. Likevel har Eniro sagt at de vil levere katalogene til samtlige bedrifter og over 90 prosent av husstandene i Hordaland til høsten, sier Stakkestad.

Han anslår at rundt 80 prosent av katalogene som ble delt ut i høst, har gått rett i søppelet med plasten på.

Ønsker bestillingordning

– Vi vil ha en bestillingsordning for alle tre katalogene, slik at folk slipper å få ting man ikke har bedt om, sier Stakkestad.

Han oppfordre flere til å levere inn kataloger innen klokken 12 i morgen.

— Om du ikke har mulighet til å møte opp på Bryggen kan du likevel gjøre en innsats for miljøet ved å pakke inn katalogen og sende den i retur til Eniro Norge, sier Stakkestad.

Du kan reservere deg mot å motta disse katalogene på denne siden.

- Bruk kreftene på noe annet

Kommunikasjonsdirektør i Eniro Norge AS, Bård Hammervold, er uenig i at de fleste katalogene går rett i bosset.

— Undersøkelser fra TNS Gallup viser at Gule Sider blir benyttet av opptil 400.000 ukentlig. Vi ser at både internett og mobil blir mer brukt, men fremdeles er det ganske mange, spesielt eldre, som bruker katalogen, sier Hammervold.

Han vil ikke spekulere i hvorvidt en bestillingsordning kan bli aktuelt.

— Vi forholder oss til dagens regelverk, men har en pågående dialog med Forbrukerombudet.

Om dagens aksjon fra Naturvernforbundet, har han følgende kommentar:

— Det er en imponerende innsats de legger ned, men jeg skulle ønske de brukte de samme kreftene til noe som gagner miljøet mer. Det er mange andre tiltak som vil avhjelpe de globale klimautfordringene i større grad, sier Hammervold.

Ønsker du å motta katalogene, eller er det sløseri? Si din mening.

Alexander Hovland
Alexander Hovland