Det gleder astronomiinteresserte i Bergen. De samles regelmessig for å kikke på stjernene eller dele erfaringer. Nå forteller Roar Inge Hansen hva stjernehimmelen i mars har å by på.

— Det er flere planeter som er synlig nå. Jupiter ser man fra tidlig om kvelden og har vært synlig lenge, sier Hansen.

Jupiter, så Mars, Saturn og Venus

Torben Leifsen ved Institutt for teoretisk astrofysikk/Universitetet i Oslo gir mer detaljerte tidspunkt for når planetene er synlige i Bergen:

  • Jupiter er i dag synlig fra solnedgang til den går ned onsdag morgen klokken 04.37.
  • Mars kommer opp klokken 20.41 og er synlig frem til soloppgang onsdag.
  • Saturn kommer opp klokken 23.47 og er synlig gjennom hele natten.
  • Venus kom i dag opp klokken 05.26 og var synlig frem til soloppgang kl. 06.25. Den kommer opp omtrent på samme tid onsdag morgen. Det bør bemerkes at tidene som er angitt forutsetter fri horisont. Det er det de færreste stedene i Bergen. Dermed kan tidspunktene som er angitt variere noe.

Likevel skal Jupiter være synlig etter solnedgang over hele Bergen.

Så Mars på hjemturen

Solsystemets største planet er altså Jupiter, og den står i stjernebildet Tvillingene. Den danner en trekant med det kjente Orions belte og Syvstjernen (Lille Karlsvognen).

— Mandag så jeg Mars da jeg kjørte hjem ved 22-tiden. Den har en karakteristisk farge, er oransje og lett å få øye på, sier Roar Inge Hansen. Noe senere kommer Saturn på himmelen. Den er kjent for sine berømte vinger. Hansen anbefaler folk å bruke en kikkert hvis de har det.

Andromedatåken

— Du trenger ikke et stort teleskop for å få øye på ringene, sier Hansen.

Han legger ikke skjul på at det har vært kjedelig vær for astronomiinteresserte den siste tiden, men håper at de går mot bedre tider fremover.

- Noen tips om hva man bør se etter?

— Det er mange flotte objekter, men man kan ikke tro at man skal se det samme som man ser på bilder tatt gjennom store teleskop. Andromedatåken er vår nærmeste galakse, den kan skimtes med det blotte øye som en tåkedott. Men jeg synes det er utrolig at det lyset vi ser fra den, ble sendt ut for 2,5 millioner år siden. Den ligger som kjent 2,5 millioner lysår unna oss, sier Hansen.