Samferdselsetaten i Bergen kommune har gitt partiet Rødt to gebyrer à 1000 kroner for ulovlige valgplakater. Etaten oppdaget plakatene på inspeksjonsrunder i Bergen sentrum før valget.

— Det er forbudt å henge opp plakater på offentlig sted uten politiets tillatelse, skriver samferdselsetaten i et brev til partiet, og viser til «aktiv bekjempelse av forsøpling av offentlige rom».

Skal klage inn gebyret

Daglig leder i Bergen Rødt, Magne Hagesæter, sier at de ikke godtar gebyrene.

— Vi har ikke kontroll på hvem som henger opp plakater for oss. Tvert imot sier vi til våre folk at de skal holde seg til lovlige steder, sier Hagesæter til bt.no.

Partiet planlegger å klage på gebyret, og har tro på at det kan føre frem. Hagesæter viser til lignende saker i Oslo, der det er blitt bestemt at trafikketaten ikke lenger kan bøtelegge organisasjoner, men må ta personer på fersken.— At noen henger opp en plakat med din logo på er ikke nok til at du skal bøtelegges, sier Hagesæter.

Plakatene øverst i saken ble oppdaget 11. september, mens plakatene innfelt ble oppdaget 4. september.

Svarte med flere plakater

Rød Ungdom har også fått et slikt gebyr nylig. De svarte med å henge opp plakater «med hilsen fra Samferdselsdepartementet».

— Så da må de enten gi seg selv en bot eller endre praksis, skriver Rød Ungdom i et innlegg på sine hjemmesider.

Bergensartisten Lars Vaular har for øvrig kjempet samme kamp - og også han vant frem.