Fredag var to menn bekreftet omkommet etter skredet som rammet i Seterfjellet ovenfor Eikedalen.

Lørdag ble navnene frigitt etter at pårørende var varslet. Begge de omkomne var kjente i skatemiljøet i Bergen.

Bård Sirisiy Skaale og Leif Klette var begge fra Rosendal, men bosatt i Bergen. Klette etterlater seg samboer og ett barn, opplyser politiet.

— Han var et forbilde

Bergen kommune velger nå stenge Fysak allaktivitetshus på Slettebakken i helgen og mandag. Tirsdag 15. februar åpner man dørene igjen.

— Vi holder stengt til og med mandag i respekt for ham, sier Bjørn Holmvik, administrativ byvakt i Bergen kommune.

Han opplyser at Klette hadde en unik posisjon blant brukerne av Fysak-huset.

— Mange av dem som ferdes der er svært unge mennesker. Han var et forbilde for dem. Det hadde blitt feil å holde åpent og late som om ingenting hadde skjedd, sier Holmvik.

I en særstilling Holmvik forteller at kontakten mellom brukerne av Fysak-huset og de ansatte var meget tett.

— Hans betydning for utviklingen av skatemiljøet i Bergen var stor. Han var aktiv og anerkjent i miljøet, sier Holmvik.

Toneangivende, unik og i en særstilling. Det er ord Holmvik bruker om Klette.

— Rakk bare å snu seg En 37 år gammel mann som var lettere skadet ble fredag kveld skrevet ut fra Haukeland Universitetssykehus. To brødre på 32 og 42 år kom uskadet fra skredet. Den skadede 37-åringen er deres fetter.

Det var flotte forhold i Eikedalen frem til skredet gikk i går, med knallblå himmel og 5-6 minusgrader. En sur vind hindret ikke rundt hundre vestlendinger fra å nyte fredagen i skisenteret. Mange av dem elever på Rothaugen skole, som hadde skidag i går.

De fem mennene skal ha vært samlet i skråningen nedenfor Seterfjellet, et par hundre meter fra der trekket stanser, da snøskredet gikk ved 14-tiden.

Kameratene hadde gått om lag to hundre meter opp fra Setertrekket for å bygge hopp.

— To var på vei oppover for å hoppe, og to hadde allerede hoppet. En av dem så raset komme og skrek til de andre. Én rakk kun å snu seg før han ble tatt av raset, forteller Fredrik Tønjum, daglig leder i Eikedalen Skisenter.

Trodde de var trygge

Etter ulykken snakket Tønjum med de to brødrene som altså ikke ble skadet.

— Begge er helt knust. Det har ikke gått opp for dem hva som har skjedd, sier Tønjum.

— De hadde diskutert rasfaren og antok selv at de var trygge i det området. Det var enormt mye snø der. Men de forteller at de aldri hadde trodd det kunne gå ras så langt nede. Da det først skjedde, gikk det utrolig fort, sier Tønjum.

Raset skal ha vært om lag 100 meter bredt og 150 meter langt. En av de fem hadde skredsøker på seg.

Politiet trodde først at skredet var utløst av skiløperne selv, men gikk tilbake på det senere.

— Snømassene løsnet høyt oppe. Mennene som ble tatt av raset har ikke utløst skredet, sier lensmann Terje Kvalvik i Kvam og Samnanger.

Funnet etter en time

De to brødrene skal ha klart å grave seg selv ut av snøen før redningsmannskapene kom til stedet.

Litt over en time etter skredet ble 37-åringen funnet på halvannen meters dybde, etter at lavinehunder hadde markert i snøen. Han var bevisst og kunne gå selv etter å ha blitt gravd opp.

En halv time senere ble de to siste savnede funnet på rundt 2,5 meters dyp. Begge var bevisstløse og fikk livreddende behandling. For Leif Klette ble det etter kort tid klart at det ikke nyttet. Bård Sirisiy Skaale ble sendt med luftambulanse til Haukeland Universitetssykehus med kritiske skader, men ble erklært død ved 19-tiden.