KRISTINE HOLMELID

I åtte år har Kirsti Koch Christensen styrt Universitetet i Bergen (UiB). For første gang i universitetets historie, er det så mange som tre kandidater å velge mellom. Det er også første gang rektor og prorektor stiller opp og velges som par.

Blir valgt etter opprør

Fra i dag og frem til 14. april kan studentene og de ansatte stemme på den de mener skal ha rektorkjedet rundt halsen de neste fire årene.

Utdanningsminister Kristin Clemet ville at rektorene ved universitetene skulle ansettes og fungere som faglig og daglig leder. Men etter et professoropprør, ble forslaget stemt ned i Stortinget.

Professorene Sigmund Grønmo, Leiv K. Sydnes og Rune Nilsen er de tre som stiller til valg. Alle har valgt en kvinne som skal styre sammen med dem.

— Studentene viktige

I går inviterte UiB til møte der kandidatene fikk presentere seg selv. Et av valgløftene fra Sigmund Grønmo er å styrke grunnforskningen.

— Sterke krefter vil forandre universitetet, men det er stor motstand innad mot dette, sa Grønmo, som også vil styrke relasjonene mellom UiB og de beste utenlandske universitetene.

Den andre kandidaten, Leiv K. Sydnes, ønsker seg dialog med fagmiljøene. Han fremhever også samarbeid med studentene.

— Studentene er universitetets viktigste ressurs. For å skape forskning og utdanning på høyt nivå, er vi helt avhengig av motiverte studenter, sa Sydnes til de knappe 100 studentene og ansatte som var møtt frem.

Få vil stemme

Rune Nilsen har vært rektors høyre hånd i flere år, og har som mål å skape et godt forskningsuniversitet som studentene har lyst å bruke studieårene sine på.

— Kunnskap er et fellesgode, og vi skal ikke presses til markedstilpassete løsninger, sa Nilsen.

UiB er en av Hordalands største arbeidsplasser, men valgdeltakelsen er vanligvis ikke spesielt stor. I 2001 stilte en rektorkandidat, og under 40 prosent av de 3000 stemmeberettigete ansatte stemte ved prorektorvalget det året.

Bare to av 100 studenter stemte i 2001.