Det er oktober i Bergen. Himmelen er mørk og regnet treffer alle menneskene som er samlet utenfor Ladegårdsgaten nummer 70. Det store samtaleemnet er rettssaken der de krever 110 millioner kroner i erstatning fra Bergen kommune.

I fjor sommer måtte 15 av beboerne i borettslaget Ladegårdsgaten 64-76 flytte ut av leilighetene sine på grunn av alvorlige setningsskader i bygårdene. Beboerne mener skadene har en klar sammenheng med en vann— og avløpstunnel som kommunen bygget i 1997/98. Det mener ikke kommunen og nå skal saken opp i Bergen tingrett 25. oktober.

— Det er jo veldig frustrerende, sier Siri Meyer Sørensen (35) der hun står med sønnen Aslak (syv måneder) og datteren Åsne (3). Hun og samboeren flyttet inn i Ladegårdsgaten nummer 66 i 2006.

— Vi hadde flyttet for lenge siden hvis vi hadde kunnet. Nå som vi har fått flere barn begynner en leilighet på 53 kvm å bli litt liten. Men det er jo ingen som vil kjøpe leiligheten nå. Fremtiden vår er veldig usikker, sier hun.

Det verste er alle opp- og nedturene. Det er ikke gøy å sitte på sidelinjen og være maktesløs.

Opp og nedturer

Like ved står Robert Waage (37) sammen med Allan (1 1/2) og Eli Augustiniussen (31).

— Vi bor i nr. 76 og er heldigvis ikke evakuert, sier Waage og fortsetter.

— Men dette var inngangsbilletten vår til boligmarkedet og vi vet at vi ikke kan bruke leiligheten vår til å finansiere en ny leilighet.

Waage og Augustiniussen kjøpte leiligheten i 2005. I tillegg til rettssaken mot kommunen, venter de på at saken mot forsikringsselskapet Protector skal komme opp. Det skjer trolig en gang til våren.

— Det verste er alle opp- og nedturene. Det er ikke gøy å sitte på sidelinjen og være maktesløs i prosessen, sier han.

**Les også:

Satser på ny rapport**

Kan miste alt

Styreleder i borettslaget, Anne Elisabeth Myklestad, sier hun aldri kunne forestilt seg at det skulle bli slik i forkant.

— Det krever utrolig mye fra syret og følge med og ta valg etter beste evne, sier Myklestad.

Selv er hun blant dem som slapp å flytte. Men også hun kan glemme å få solgt leiligheten slik saken står i dag.

— Det har vært et og et halvt år i uvisshet. Vi kan verken selge eller låne og mange sliter med doble husleier.

Hun tørr ikke tenke på hva som kan skje dersom de taper saken mot kommunen.

— Taper vi får det alvorlige konsekvenser for nærmere 70 beboere. Vi mister hjemmene våre og står igjen med ingenting, sier hun.

Umulig oppgave

Taper beboerne må de i tillegg betale saksomkostninger, advokatlønn, rapportene til Multiconsult og betjene millionlån.

— Vi har allerede brukt en god del millioner på denne saken, sier hun.

Bygårdene i Ladegårdsgaten har fått store skader etter at grunnmuren har seget. Det er store sprekker i gulv, vegger og tak, og høydeforskjellen er på flere titall centimeter enkelte steder.

— Her er det snakk om masse penger for å få borettslaget opp å gå igjen. Det har vi ikke sjans til. Vi har en grunn som siger og et hus som må totalrenoveres. Det er også begrenset for hvor stort felles lån et borettslag kan ha, sier hun.