Mens andre bruker dagen til å gjøre opp politisk status, trenger ikke medlemmene av Jehovas Vitner å bekymre seg for verken Jens eller Jensen. Da Jesus ble forhørt av den romerske stattholderen Pilatus, sa han: «Mitt rike er ikke en del av denne verden.» Denne setningen fra Johannes 18: 36 er begrunnelsen for at ingen medlemmer av den kristne forgreiningen bruker stemmeretten sin i dag.

— Da Jesus var på jorden blandet han seg ikke inn i politikken, og det gjør ikke vi heller. Det betyr at vi ikke tar parti i verdens konflikter og ikke stemmer ved valg, sier Stig Petersen i Jehovas vitners menighet i Fana.

- Sterk indre enighet

Et 70-talls medlemmer av Jehovas vitners er samlet i Rikets sal på Slåtthaug for å drøfte bibelske temaer og presentasjonsteknikk. Sammen med om lag 1200 mennesker i Bergen, 15.000 i Norge og syv millioner i verden er de alle undersåtter av Jesu himmelske rike. Og som utøvere av «den sanne religion» holder de seg strengt nøytrale i politiske saker.

— Vi legger vekt på en sterk indre enighet, og politikk er en av de mange tingene som splitter mennesker. Vi tror på ærlighet mot landets lover og at man skal betale sin skatt, men vi mener det er galt å stemme og har truffet et bevisst valg om å avstå, sier Petersen.

I mange land har Jehovas Vitner møtt stor motstand for ikke å engasjere seg politisk. Ifølge Stian Petersen har vitner blitt forfulgt i blant annet Malawi og Mosambik, og under Nazi-Tyskland ble mange sendt i konsentrasjonsleirer da de nektet å hylle Hitler.

Hjemmesitterne

  • Hjemmesitterne er utvilsomt en differensiert gruppe, men det utkrystalliserer seg fem klare hovedkategorier, sier professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

Hjemmesitterne, sortert etter mobiliseringsmulighet er som følger:

  • De gamle og syke. Av medisinske årsaker vanskelig å frakte til valgurnene.
  • De religiøse. Innenfor enkelte sekter er livet før dommedag uinteressant, herunder valg.
  • De sosialt marginaliserte. Uteliggere, narkomane og bostedsløse.
  • De uinteresserte. Folk som har en oppfatning av at de ikke påvirker valget ved å sitte hjemme.
  • De partiløse. Samfunnsengasjerte nok til å stemme ved forrige valg, men av ulike grunner misfornøyde med sitt opprinnelige parti.

Ifølge Aarebrot står den reelle kampen om hjemmesitterne om dem som har forlatt sitt parti, og som heller ikke har funnet et annet.

— Denne gruppen har mobiliseringspotensial, og det er disse politikerne henvender seg spesielt til de siste dagene før valget, sier Aarebrot.

Skjødehunder og parasitter

En gruppe som for lenge siden bestemte seg for å la være å bruke stemmeretten sin er det kommunistiske forbundet «Tjen folket». De kaller SV en lydig skjødehund for Ap, og de som tjener på Frps valgløfter om skattelette for rike snyltere og parasitter. De arbeider for et system der ingen er fattige og makten er hos arbeiderklassen.

Nå oppfordrer de folk til å boikotte årets stortingsvalg. Begrunnelse: Ingen av partiene som stiller til valg fortjener noen støtte.

— Alle dagens partier opererer innenfor rammene av kapitalismen, som lar flere titalls millioner dø av sult hvert år. Det blir uansett krig i Afghanistan, lave sosialsatser og en rasistisk flyktningpolitikk. Det vi trenger er et kommunistisk alternativ, men før det skjer er det like greit å la være å stemme, sier talsperson for forbundet, Henrik Ormåsen.

En stemme til de verste

Aarebrot mener de som lar være å stemme egentlig gjør seg selv en bjørnetjeneste - med mindre de faktisk mener at ingen partier er verre enn andre.

— Ved ikke å stemme selv, gir du i realiteten samme stemme som det norske folk. Det betyr at hjemmesitterne delvis ender opp med å gi stemmen til et parti de hater. Å stemme noe annet ville i det minste innebæ­re å stemme mot, sier professoren.

Jehovas vitne Bjørnar Nilsen er ikke så bekymret for akkurat det. For når politiske myndigheter kommer i konflikt med det Gud krever, velger de sanne kristne å følge apostlenes eksempel. Som både Markus og Apostlenes gjerninger uttrykker det: «Vi må adlyde Gud som vår hersker mer enn mennesker.»

— Vi bruker vår stemmerett på Jesu kirke. Da er det ikke så vanskelig å la være å stemme her, sier Nilsen.

Skal du bruke stemmeretten i dag? Hvorfor? Si din mening i kommentarfeltet under.

Jo Straube