Klokken 21.00 utenfor Espelandshallen i går: Endelig kommer de store guttene, én time forsinket.

— Er det sant, kommer de, blir det mumlet fra noen av de lokale medlemmene rett før de fire karene fra Hells Angels sprader inn i det forblåste forteltet som er satt foran inngangen til Espelandshallen. Higwaymen har invitert til fest.

BT spør dem om hva de mener om å bli id-sjekket av politiet, men får bare grynt til svar:

— Du snakker med feile folk...

Flere i gul vest

Da festen begynte klokken åtte i går, var det en stund flere politifolk i gul vest enn MC-folk i skinnvest. Politiets fremmøte med fire biler og ti uniformerte politifolk står i sterk kontrast til de fem gjestene som så langt hadde dukket opp.

Innenfor høres hissige gitarer fra medlemmene i Backstreetgirls som har lydsjekk før konserten. Det er nesten en litt stusslig stemning, med tanke på oppstyret som har vært rundt festen de siste dagene.

— Du vet, dette er det noen over vårt nivå som har bestemt, sier politiførstebetjent Norvald Bergfjord til arrangørene når han skal forklare hva politiet skal gjøre. Han legger opp til en hyggelig og kameratslig tone.

— Interessen fra politiet er jo helt sinnssyk, men nå må vi jo bare løse dette på en grei måte. Politifolkene som er her, er det uansett ikke noe å si på. De har jo sjefer over seg, sier Rune Hanstvedt fra Highwaymen.

Reklameplakat for de store

Årsaken til at politiet dukker mannsterke opp på festene og sjekker identiteten til alle, enten de kommer i skinnvest eller miniskjørt, er ønsket om å overvåke MC-miljøet i Bergen.

Odd Hilt, sjefen på etterretningsavdelingen i Bergen sentrum kaller festen til Highwaymen for en reklameplakat for å markedsføre seg for de større og mer etablerte klubbene.

— Problemet med noen av de lokale klubbene i Bergen er at det er for tette bånd til de større kriminelle klubbene. Dette er klubber som definerer seg blant den ene prosenten av befolkningen som ikke følger samfunnets lover og regler. Vi vet at de har kontakt og at den er god, sier Hilt.

— Hvordan vet dere det?

— Det kan jeg ikke gå inn på, men det er kunnskap vi sitter på, sier Hilt.

Link til Hells Angels

På hjemmesiden til Highwaymen kan man finne en direkte link til Hells Angels' hjemmeside. Dette er et av eksemplene politiet mener linker de to klubbene sammen.

Ledelsen i Highwaymen vil ikke si noe offisielt om sitt forhold til Hells Angels.

Jahn Røberg fra Highwaymen sier likevel, som privatperson, at han ikke har noe mot helvetesenglene.

— Vi er venner med dem, og de er greie folk, sier han.

God kontroll over miljøet

Politiet mener å ha god kontroll over MC-miljøet i byen. Etter det BT kjenner til er det spesielt fire klubber som overvåkes.

— De lokale klubbene, som har god kontakt og som samarbeider med de store klubbene, må forvente at politiet følger med dem. Vi overreagerer ikke mot miljøet, men følger de nasjonale målene som er satt for politiets arbeid mot MC-kriminalitet. Vårt mål er at vi ikke skal ha Coffin Cheater, Outlaws, Bandidos eller Hells Angels her i byen. Dersom noen av de små klubbene søker opptak, vil vi gjøre alt for å stoppe det, sier Odd Hilt.

Odd Mehus
Odd Mehus