• Drapsmannen burde vært drept, skal 18-åringen ha fortalt venner. Så ble han selv pågrepet.

— Vi har sittet og snakket om drapet, og han har sagt at han synes det er helt tragisk. Han har reagert akkurat som oss andre, sier to venner av den siktede 18-åringen.

De beskriver ham som en god venn, og er redde for at folk skal forhåndsdømme.

— Han er omtenksom, støttende og følsom. For oss er det helt urealistisk at han skal ha gjort noe galt. Dette er helt forferdelig, og nå venter vi bare på at han skal komme tilbake til oss. Vi er helt sikre på at det ikke er ham, sier de.

Utsikt til åstedet

Fra stuevinduet hadde den drapssiktede 18-åringen fri utsikt til drapsstedet. Der jobbet krimteknikere fra Kripos i flere uker med å sikre sporene de mener feller Hilda Festes nabo.

Samtidig jobbet andre etterforskere med å plotte inn alle bevegelser i Os sentrum på drapskvelden. Hensikten var å fange opp gjerningsmannen på vei til eller fra Festes leilighet.

Politiet har systematisk gått gjennom overvåkingsbilder og hundrevis av vitneobservasjoner fra sentrum. Men dersom politiet har rett i at 18-åringen er drapsmannen, har han bare trengt å gå noen få minutter i motsatt retning for å komme seg hjem. I så fall kan han ha kommet seg usett hjem fra åstedet.

Dagen etter våknet han i sin egen seng, etter det han har forklart til politiet. Først ved 15-tiden sto han opp. Da var ingenting unormalt, ifølge 18-åringen selv. Han sier han verken hadde blod på seg, eller skader på seg selv eller klærne.

— Han merket at han hadde drukket mye alkohol, men bortsett fra det var det ikke noe spesielt. Han tok seg en dusj og stelte seg. Slik jeg har forstått det hørte han første gang om drapet på nyhetene, sier 18-åringens forsvarer, Rolf Knudsen.

- Merket ingenting

Mens politiet finkjemmet nabolaget for spor og spurte ut beboerne om mistenkelige observasjoner, skal 18-åringen ha oppført seg akkurat som vanlig.

— Han har vært akkurat som han pleier, ingenting har vært annerledes. Vi har ikke hatt mistanke om at noe var galt. Vi har vært sammen med ham nesten hver dag, forteller de to vennene.

I midten av januar begynte 18-åringen i arbeidspraksis som lagerarbeider. Arbeidskollegene skal heller ikke ha merket noe uvanlig.

— Alle på huset oppfattet ham positivt. Han var sprudlende og glad, sier 18-åringens sjef, Kjell E. Moberg.

Testet frivillig

Noen uker etter drapet begynte politiet å samle inn DNA-prøver og fingeravtrykk fra personer som oppholdt seg i sentrum kvelden da Feste ble drept.

18-åringen var blant dem som frivillig lot seg teste da han var inne til avhør som vitne. Tirsdag kom gjennombruddet for etterforskerne. Ifølge politiet knytter de tekniske prøvene 18-åringen til åstedet. Samme kveld ble han pågrepet i sitt eget hjem.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim vil ikke svare på hva slags tekniske spor de mener feller 18-åringen.

— Det er for tidlig å kommentere det, sier han.

18-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen.

— Han tar siktelsen meget tungt, men har bestemt seg for at han skal klare å håndtere situasjonen frem til fredag. Vi har bare så vidt begynt å snakke om spørsmålet om varetektsfengsling, sier advokat Knudsen.

Foreløpig har 18-åringen bare vært i ett avhør, natt til i onsdag. Han skal etter planen avhøres igjen i dag.