– Vanligvis har vi investeringsmøter annenhver uke, nå blir det en eller to ganger per dag, sier administrerende direktør Jørund Vandvik i Nordea Liv.

Det er dagen etter det største børsfallet i Oslo på 17 år. Økt møteaktivitet er det eneste som skiller denne urolige perioden fra andre hverdager i Fyllingsdalen.

Ser muligheter

Lite tyder på stor fortvilelse blant aksjemeglerne hos Nordea Liv.

– Skal vi se fortvilet ut og rive oss i håret til ære for fotografen, spør aksjemegler Robert Lie Olsen når vi entrer megler-rommet.

Han og kollegene er nemlig roligere enn man skulle tro i slike turbulente børstider. Nordea Livs aksjemeglere synes at store intradag-svingninger er ganske spennende, og fortviler ikke selv om pilene er blodrøde.

– Klart det ikke er hyggelig når det faller, sier Jakob Vossgård.

– Men samtidig skaper fallet muligheter. Det er stor sannsynlighet for at markedet skal opp igjen, sier Robert Næss.

Jo-jo-børs

Tirsdag åpnet Oslo Børs ned fem prosent, før det tok seg kraftig opp igjen. Gjennom dagen fôr børsen opp og ned som en jo-jo, før det klokken halv tre kom en viktig melding fra USA.

Der senket sentralbanken overraskende, og helt utenfor regulære møter, renten med 0,75 prosentpoeng. Umiddelbart skjøt Oslo Børs i været med 2,5 prosent.

– Fallet på morgenen skyldes at investorer som hadde satset lånte penger ble tvunget til å selge for å begrense tapene. Nå begynner kjøperne å komme på banen igjen, forklarer Robert Lie Olsen.

Lærerik nedtur

Finanskontrollerne i Nordea Liv har spennende og travle dager for tiden. De regner på risikoen til investeringene til pen-sjonsselskapet.

– Det er mest lærerikt når det går ned, sier finanskontroller Stig Nilsen.

Når aksjemarkedet er så utrygt som nå, søker pensjonsforvalterne tryggere investeringer i andre aktivaklasser.

– Korte rentepapirer er en grei plass å være i disse dager, men for oss som har langsiktig perspektiv og tåler å se sving-ninger, er det normalt smart å være i aksjemarkedet, sier Jørund Vandvik.

Han mener de siste ukers børsfall er en panikkreaksjon, men dersom USA virkelig skulle få en langsiktig trøkk vil vi få merke det på denne siden av Atlanteren også.

– Alt er sammenvevd. Selv om verden nok er blitt mindre avhengig av de amerikanske forbrukerne, sitter alle i samme verdensøkonomibåt, forklarer Vandvik.

– Krevende

Tvers over parkeringsplassen fra Nordea Liv ligger Vital Forsikring. Heller ikke der fører børsfallet til panikk.

– Det er krevende når det er uroligheter på børsen, men vi har vært med på perioder med uro før og har erfaring med hvordan dette bør håndteres, sier finansdirektør Øystein Stephansen i Vital.

Vital håndterer blant annet uroen ved å redusere aksjeeksponeringen sin.

Høvik, Tor