FOTO: KNUT STRAND Men vi skal bare til et av husets kontorer — det best bevarte fra den gang Nordenfjeldskes Dampskibsselskab oppførte sin representative kontorbygning på Bradbenken, i granitt og upusset tegl. «Nordenfjeldske» sto det lenge i elegant skrift på tårnveggen mot sentrum, men i 1979 ble huset kjøpt av det som da het Bergens havnevesen.

Kjøpte peis i Milano

I andre etasje sitter havnedirektør Morten Meibom. Som en innledende digresjon er vi enige om at det var mer sus over den gamle tittelen havnefogd, men den ble byttet ut først med havnesjef og så havnedirektør.

Om ikke det lenger er sus over tittelen, er det i aller høyeste grad sus over kontoret på 51 kvadratmeter. Det må være et av Bergens mest gedigne. En gang var det skipsreder Thorvald Halvorsen (1879-1950) som rådde grunnen her, og det bærer kontoret fremdeles preg av. For i 1925 var Halvorsen i Milano der han så en marmorpeis han syntes om - og den kom på plass i Bergen. Med keramiske fliser på veggen bak. Og en kurv med vedkubber ved siden, selv om peisen ikke har vært i bruk på mange år.

— Det skal ha vært en havnesjef som hadde isjias, han syntes det trakk fra peispipen og fikk stengt den igjen, forteller Meibom.

Frodig treskurd

Peisen er rammet inn av det vi må kalle en portal av utskåret tre.

— Vi vet ikke hvem som har stått for utskjæringene, men de minner om dem en far og sønn fra Os skar ut for en villa på Hop.

Oppe til venstre på portalen står en kvinne med hodet godt på skakke og et fast grep rundt et skrin - pengeskrin? - med bokstavene NFDS for huseieren. Hun ser mot to solide tresøyler ved kontordøren, tilsynelatende uten funksjon, toppet av utskårne fuglefigurer.

Renhets-trofé

Meibom er ikke bare glad i arbeidet sitt - «kjempegøy jobb» - han er også glad i kontoret. Derfor forsøker han så godt han kan å skjule sine prosaiske ringpermer, og han fikk byttet ut den store, gamle dataskjermen på pulten med en mer diskret flatskjerm.

Han har fått vasket det en gang sandblåste trepanelet på veggene (som har merker etter eksplosjonen i 1944) med en spesiell rensevoks, men karaffelen med sherry får stå urørt. Den er inngravert med «Søppel-trofeet Kysten Rundt 1986» da Bergen var den minst forsøplede av 16 norske havner. Og den passer bra ved siden av en hollandsk krukke fra 1600, funnet ved mudring av Vågen i 1952.

Historisk inne og ute

De meibomske innslag på kontoret er ganske lavmælte. Minner fra oppdrag han har vært med på, en tegning av skipet han førte i marinen, påmontert hans egen kommandovimpel, to trebåter laget av den ene av døtrene hans. De historiske innslag er flere - som det også sømmer seg direktørkontoret for et havnevesen som ble etablert 2. november 1735. Et kontor med kikkerten på plass i vinduene mot den enda mer historiske havnen.

GEDIGENT: Havnedirektør Morten Meibom deler kontorplass med blant annet en italiensk marmorpeis, innrammet av en utskåret treportal.
AVSTAND: Det er noen meter ordentlig skipsplank fra døren til direktørpulten. Underveis kan man ta plass i en hyggelig sofakrok.<p/>FOTO: KNUT STRAND
MINIATYRFLÅTE: I den ene vinduskarmen står to skuter, laget av en av Meiboms døtre i henholdsvis 4. og 7. klasse.<p/>FOTO: KNUT STRAND<p/>
OPP I DAGEN: I en skuffe fant Meibom en eske med mansjettknapper og politiskilt for Nicolai Linde, havnefogd 1818-21. Nå er de kommet på veggen, et minne om den gang havnefogden hadde politimyndighet i havnen.<p/>FOTO: KNUT STRAND <p/>