En gudstjeneste litt utenom det vanlige var det folk fikk et innblikk i går. St. Paul kirke er årets påskekirke i NRK1 i år. Produksjonsleder Gunn Elisabeth Aasen opplyser at det er første gang NRK overfører tre gudstjenester etter hverandre fra en katolsk kirke i Norge. Kirken var stappfull. Også i trappene satt det gudstjenestedeltakere i går.

Ærefrykt

To prester og en diakon som la seg flate på gulvet foran alteret — og bli liggende i 30 sekunder - var det første uvanlige i gudstjenesten.

— Jeg legger meg på gulvet i ærefrykt for Kristi lidelses mysterium, sa sokneprest Alois Arnstein Brodersen som ledet gudstjenesten.

Langfredagens sorg preget gudstjenesten. Alteret var først helt tomt for utsmykning. Også korset foran i kirken og flere kunstverk var dekket til. Ikke en tone lød fra orgelet. Her var heller ingen røkelse.

Liturgien og skriftlesningen bar hele gudstjenesten. Det var dramatisk nok. Mens Jesu lidelseshistorie ble lest, fikk seerne se malerier av hendelsene. De henger i kirken som stasjoner for en egen korsvandring denne påsken. Nå utnyttet NRKs medarbeidere dem og hadde på forhånd lagt dem inn. Dermed fikk TV-seerne noe mer enn gudstjenestedeltakerne.

Glemte kameraene

Korsbæringen var det neste store høydepunktet. Diakon Henrik von Achen ledet prosesjonen og bar selv det tildekkede korset. Tre ganger stanset han. Først ble kledet tatt bort fra en av Jesu armer, så fra den neste og oppe ved alteret ble hele kledet tatt bort og korset løftet opp. En etter en kysset samtlige deltakere i prosesjonen korset.

— Jeg var nervøs på forhånd, men glemte TV-kameraene og levde med i det som skjedde, sier Henrik von Achen etter gudstjenesten. Han understreker at det var noe annet enn et teaterstykke TV-seerne fikk ta del i. Folk ber det de tror og tror det de ber.

— Du arbeider med kirkekunst til daglig. Hvordan opplever du dette at flere av kirkens kunstverk var tildekket langfredag?

— Seerne fikk se bilder av et levende menighet og Kristus på korset midt blant oss. Da fikk de se det viktigste og mot dette blekner all kirkekunst, mener Henrik von Achen.

Og de nær 500 deltakerne på gudstjenesten var intenst med i alt som skjedde. Sjelden har vi opplevd en gudstjeneste der deltakerne kneler så mye som i denne langfredagsgudstjenesten. Flere ganger under korsbæringen, kirkebønnen og lesningen av de sentrale ordene før brødet ble delt ut, knelte nesten samtlige i kirken.

Svært visuell

I TV-bussen kunne produsent Lars Christian Wallace, script Wendla Black Ndiaye, mixer Kristina Berger, teknisk leder Christin Haraldsen, Greta Husebø med ansvar for tekstene og Erling Johnsen med fargekontrollen puste lettet ut etter nok en vellykket sending. De kan dette, laget fra NRK Hordaland, og viser det igjen og igjen under krevende direktesendinger.

— Her var så mye handling hele tiden. Og kirken hadde mange symboler for det som ble lest. Dermed ble sendingen svært visuell, men også dramatisk og følelsesladet, påpeker Lars Christian Wallace.

Men en ting fikk ikke seerne med seg. Da gudstjenesten var over, gikk deltakerne frem for å kysse korset. For dem var dette noe mer enn en TV-gudstjeneste.

ARNE NILSEN
ARNE NILSEN
ARNE NILSEN
BRØD: Henrik von Achen deler ut brødet.
ARNE NILSEN