Det er med skrekkblandet fryd en kan registrere at dinosaurene vender tilbake — og attpåtil i robotversjoner.

«Restless Planet» er siste tilskudd til det ekstravagante og ambisiøse byprosjektet «City of Arabia» i Dubai. Byen, som fra før huser verdens største kjøpesenter med 1000 butikker, fskal etter planen få sin egen dinosaurpark i 2010. Parken utvikles i samarbeid med blant andre Natural History Museum of London.

Vandre blant kjøttetere

– Vi ønsker å skape en hybrid som henter det beste fra både fornøyelsesparker og museumet, sier museumsdirektør Audrey O'Connell til nettstedet Ananova.

Parken vil være inndelt i forskjellige tidsperioder, blant annet kritt- og juratiden, og det skal være mulig for de besøkende å vandre blant robotene – innen rimelighetens grenser.

Nyhets- og underholdningsnettstedet til den britiske avisen The Sun melder at opplevelsene etter sigende skal bli svært så interaktive; dinosaurene skal kunne reagere på både lyder og bevegelser, samt farger. Robotene skal også lukte slik man antar at dinosaurer luktet, til glede for dem som måtte få noe ut av det.

Så langt ser det ut til at parken vil romme såvel sauropoder og amfibier – og selvfølgelig predatorer. Ved å klikke på videoen under kan du få et inntrykk av hvordan utviklerne ser for seg den ferdige parken.

Og ja, det vil dukke opp en og annen Tyrannosaurus Rex. En modell er allerede på utstilling i City of Arabia, og selv om den kanskje ikke er så imponerende som man skulle håpe, gir det en ørliten pekepinn på hva en har i vente.

I 1993 skapte Steven Spielbergs fimatisering av «Jurassic Park» dinosaurfeber over hele verden. Paleontolog Jack Horner var konsulent i forbindelse med innspillingen, og er også engasjert i utviklingen av temaparken. Filmen ble i sin tid beskyldt for ikke å fremstille dinosaurene på en korrekt måte, noe Horner vil sørge for ikke skjer igjen.

– «Jurassic Park» var et drama. Denne gangen vil alt at alle detaljer skal stemme overens med vitenskapelige funn, sier Horner videre til Ananova.

Entusiaster kan følge prosjektets utvikling på hjemmesidene til Restless Planet.

JENNIFER FOSSNES