— Jeg skal lære pappa hvordan han skal gjøre det fra nå av. Vi må tenke på luften i byen vår, sier Dino Omanovic Kljucanin.

Blant flere hundre solsultne bergensere på Torgalmenningen, forklarer åtteåringen hvordan man bør fyre i peisen. Tørr ved og god lufting er noe de fleste vet, men én ting var ikke like godt kjent fra før.

— Jeg har lært at vi skal tenne veden fra toppen. Vi må gjøre det vi kan for at alle skal få frisk luft, sier Dino.

- Det skal fyres fra toppen

Lukten fra de fire vedgrillene har allerede spredt seg over det meste av plassen. Folk trekker mot lukten, og blir ønsket hjertelig velkommen av Jorunn Vallestad og hennes medhjelpere. Prosjektmedarbeideren i Naturvernforbundet har satt seg som mål å lære bergenserne hva som er riktig vedfyring.

ved_03.jpg
Helle Gannestad

— Mye av dette er barnelærdom for de fleste, men det er tydelig at ikke alle kan alt. Ved å følge de rådene vi presenterer, kan vi redusere partikkelutslippet fra vedfyring 36 ganger, sier Vallestad.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå, finnes det 47.300 vedovner i Bergen. Overfeiemester i brannvesenet, Lars Hernebäch, forteller at bergenserne må læres opp på nytt.

— Tidligere har man alltid trodd at det beste var å tenne veden fra bunnen av. Nå foreligger det ny forskning som viser store fordeler ved å tenne fra toppen, og vi jobber nå for å kommunisere dette ut til folket, sier han.

Underskrev vedløftet

Etter to timer på Torgallmenningen har Vallestad fra Naturvernforbundet allerede sikret seg over 100 lovnader om en bedre fremtid. Så mange hadde nemlig underskrevet «Vedløftet», og dermed gått med på å følge de nye retningslinjene for bedre fyring.

— Folk i Bergen bryr seg om byen sin. Selv om mange blir overrasket over de rådene vi gir, har jeg inntrykk av at alle ønsker å bidra til bedre luft, sier Vallestad.

Lørdagens arrangement er det første i en serie med samme tema. Skulle man fatte videre interesse for emnet blir det mulig å få vite mer allerede til uken.

— På onsdag blir det holdt foredrag på Rådhuset hvor flere forskere vil tydeliggjøre fordelene ved å fyre korrekt. Utover høsten blir det flere lignende samlinger, sier Vallestad.